søndag 13. oktober 2013

Bli sett - bruk refleks!

Bli sett - bruk refleks!
Som fotgjengere har vi lett for å tro at om vi ser bilene, så ser de oss. Men der tar vi grundig feil. For det er nesten umulig for bilistene å se oss hvis vi ikke bruker refleks nå som høstmørket kryper på.

Visste du at ved å bruke refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med hele 85%? Og at hvis du ikke har på deg refleks, synes du først på 20-30 meters avstand? Mens du med refleks faktisk er synlig på hele 140 meters avstand når bilen bruker nærlys. Det kan da være en tankevekker at føreren av bilen har 10 sekunder å reagere på når du har på deg refleks, og ikke bare 2. Forskjellen på de 8 sekundene skjønner du kanskje selv. Og dette gjelder ikke bare små barn og gamle mennesker, like utsatt er du som alle andre. Og spesielt hvis du er ute og sykler eller løper nå i høstmørket!

Det har også litt å si hvor på kroppen du fester den lille, billige livsforsikringen. Henger den i knehøyde er det optimalt for å motta og reflektere mest mulig lys fra bilens lykter. Og bruker du to, en på hver side, er du nesten garantert å bli sett.

Det finnes også en egen refleksdag, og i år arrangeres den nasjonale refleksdagen for 8.året på rad. 17.oktober er markeringen, altså førstkommende torsdag, og det er Trygg Trafikk i samarbeid med Sparebank1 som arrangerer dagen. Målet er selvfølgelig å oppfordre flere til å bli flinkere å bruke refleks, og dermed få ned antallet fotgjengerulykker!

Så bruk hodet og bruk refleks - det kan være en liten livredder!

Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar