søndag 16. mars 2014

Tråkk mer effektivt!

Kanskje er du en av de som ofte opplever ubehag i føttene når du er på spinning? Smerter og en følelse av at føttene sovner? Ikke et uvanlig problem for ivrige spinningentusiaster, og i hvertfall ikke hvis du er på spinning med "feil" sko. Vi instruktører får av og til spørsmål om dette er noe det går an å gjøre noe med, og her er svaret et klart og tydelig JA! 

Jeg tok en prat med vår erfarne, flinke og dyktige spinninginstruktør Trine denne uken, for å forhøre meg litt rundt dette problemet. Trine har jobbet lenge som instruktør her i SiT, og har mange, mange timer bak seg på spinningsykkelen. Trine, som alle instruktørene våre, ønsker å lage og gjennomføre gode timer hvor vi som deltar får størst mulig utbytte av timen vi er på, og akkurat på spinning kan skoene være med på å avgjøre om du får deg en god eller dårlig økt.

Dyktige og flotte Trine!

Det er selvfølgelig ikke avgjørene for treningsøkten om du har spinning- eller sykkelsko, men det gir flere positive fordeler, sier Trine. Spinning- eller sykkelsko har en hardere og stivere såle enn en vanlig joggesko, og selve skoen henger fast i pedalen. Den stive sålen gjør at du får overført kraft til pedalen uten at du klemmer av nerver eller hemmer blodtilførselen til føttene dine, og du vil da unngå den lammende/sovende følelsen. I tillegg bruker du også kraft på å dra pedalen opp, og ikke bare når du presser den ned.

Trine understreker at du kan oppnå nesten like bra effekt om du er heldig og sitter på en av syklene med stropper som fungerer bra, men de fleste stroppene slakkes litt etter litt ettersom de blir dratt i av foten din gjennom timen. På mange av spinningtimene våre jobbes det også delvis med høyt tempo, noe det er letter å henge med på om du bruker sko ment for spinning, i og med at skoen sitter fast i pedalen. 

Hvis du ikke går så mye på spinning at du føler det er nødvendig med spinningsko, anbefaler Trine deg å bruke et par gamle joggesko med stiv såle og uten for mye demping. Hun fraråder deg å bruke de kule, nye, superfreshe nike free-skoene dine, da dette er noe av det verste for foten å bruke på sykkeltimer. Velg heller de gamle, slitte, kjipe skoene - for på spinning er det helt lov til å være litt ukul, sier Trine med et stort smil.

En alt for myk såle kan både klemme på nervene og hemme blodtilførselen til foten

Spinningsko med hard og stiv såle: mindre vondt og mer effektivt!

Og så er tipset fra denne flotte dama at om du skal gå til innkjøp av spinning-/sykkelsko trenger du ikke sikte deg inn på øverste prishylle, for de dyreste skoene er ikke alltid best for dine føtter. Det viktigste er å finne en sko som henger godt på foten, og som verken er for liten eller for stor. Men kjøp de for all del ikke for små, for denne skotypen utvider seg svært lite. Et eksempel på dette med at høy pris ikke nødvendigvis betyr de beste skoene er Trines egne spinningsko som kostet 600 kroner for over 8 år siden! Hun er fortsatt storfornøyd med skoene, selv om hun mener at det ser ut som hun spaserer gjennom treningslokalet med en ufo på hver fot på vei inn i spinningsalen! 

Trines ufosko!
Går du til innkjøp av et par nye spinningsko, vil det i følge Trine føles både stivt og uvant første gang, men hun forsikrer deg også om at etter ca tre ganger kommer du til å være frelst! Og akkurat dette slenger jeg meg med på, for det var veldig rart de første gangene etter at jeg tok i bruk spinningsko, men det tok ikke lang tid før jeg skjønte hvilken opplevelse jeg hadde gått glipp av :)


SøndagsKlem fra Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar