torsdag 9. mai 2013

Avspenning og avspenningsteknikker

I en hektisk eksamenstid og med en hverdag som for tiden kanskje bare inneholder lesing, søvn, mat og forhåpentligvis litt trening, er det også viktig å sette av tid til å koble helt ut og spenne av! Både for psyken og for kroppen sin del.

Mange går rundt og er stresset store deler av døgnet over alt av pensum som skal leses og regnes, men også blir man kanskje stresset av tanken på at man får mindre søvn enn man burde, trener for lite og ikke spiser bra nok!

Når vi har så mange, og kanskje vanskelige gjøremål og oppgave å forholde oss til, kan kroppen reagere med spenninger i muskulaturen - den gjør seg klar til å reagere på det som plager oss. Hvis vi lar spenningene vedvare, kan de over tid føre til enda større spenninger som skaper smerte og ubehag. Selv om vi sover og tror at vi slapper av, kan kroppen være anspent også uten at vi er klar over det.

Derfor er det viktig å sette av tid innimellom til å koble helt ut, la tankene vandre over på ting som ikke dreier seg om eksamenstid og alt vi skulle ha gjort, men heller drømme mot sol, varme og sommer. Det å legge seg flatt ut på stuegulvet kan fungerer som en veldig bra måte å slappe av på, forutsatt at det foregår uforstyrret. Det å ta seg en tur på en av våre yoga- eller smidig-timer, er også utrolig godt i forhold til å spenne av og koble ut for en stund.

Det finnes utallige måter å spenne av på, og under kommer noen fine tips til hvordan du kan få deg en avkoblende økt.

1) Legg deg godt til rette, enten på en matte på gulvet, eller et annet uforstyrret sted. Om du ligger på ryggen, siden eller magen spiller ingen rolle så lenge det kjennes bra ut for deg. Pass på at rommet du ligger i er lunt og godt, og at du ikke har noen forstyrrende lyder og elementer rundt deg. Det kan også være beroligende å sette på avslappende musikk av en eller annen type, men pass på at det bare blir som rolig bakgrunnsmusikk. For eksempel kan noe som ligner på dette fungere bra.

2) Ligg helt stille og konsentrer deg om pusten din. Pust helt rolig, dypt og avslappet noen ganger. Trekk pusten helt ned i magen for hvert drag.

3) Tenk på hvordan du føler det ved andre anledninger når du er helt avslappet, og prøv å fremkall de følelsene.

4) Hver gang det kommer forstyrrende tanker inn i sinnet ditt, lar du de bare passere som skyer utenfor et vindu, hvor du er på den andre siden. La de bare drive forbi, og fokuser på pustingen.

5) Så kan du sakte men sikkert jobbe deg gjennom kroppen med "spenning-avspenning"- metoden. Start med å spenne føtter, tær og legger alt du har. Hold spenningen i ca 5-10 sekunder, og slipp så fullstendig opp. Kjenn hvordan du føler deg enda mer avspent i de muskelgruppene. Gjenta så for lår og rumpe, mage, rygg, skuldre og armer. Avslutt med nakke og ansiktsmuskulatur.

6) Ligg så og konsentrer deg bare om pusten igjen en stund. Og hold på så lenge du ønsker.

Øvelsene er enkle, men effektive, og gir noen minutter med fullstendig avkobling fra hverdagens mas, kjas, stress og uro. Forhåpentligvis vil det gi deg litt ro i sinnet, og et overskudd til å fortsette med dagens gjøremål. Det er også utrolig deilig å jobbe seg gjennom punktene over rett før man kryper til køys, for det å ta med seg pensum surrende i hodet til sengs kan forstyrre og redusere søvnkvaliteten.

Har du ikke mulighet til å dra hit før i sommer...


...så kan dette være et veldig bra alternativ.. enn så lenge!


Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar