torsdag 21. februar 2013

Pulsklokken - et verdifullt hjelpemiddel!

Hvordan kan du trene mest mulig effektivt? Og hvordan trener du riktig i forhold til de mål du har satt deg? Uansett hva motivasjonen din er for å drive med utholdenhetstrening, vil du vel ha maksimalt utbytte av den tiden du legger ned for å nå ditt mål?

Tiden vi bruker på trening i en travel hverdag må utnyttes effektivt - og her kommer pulsklokken inn som en god treningsvenn! Den hjelper deg med å få kontroll over treningen, gjør at du lettere kan regulere intensiteten, og på den måten får en mye mer effektiv treningsøkt. Pulsklokken er et enkelt og verdifullt hjelpemiddel for deg som trener utholdenhet. Den viser deg i hovedsak hvor hardt du trener ved hjelp av en trådløs pulsmåler, oftes et pulsbelte, som du har festet rundt brystet med en sensor som er knyttet til klokken. Ved hjelp av pulsmålingen kan du hele tiden følge med på at du har et fornuftig intensitetsnivå på treningen din, uansett om målet er å trene hardt eller rolig. Alle kan bruke pulsklokke, og det vil gjøre treningen morsommere, mer lystbetont - og ikke minst mer effektiv. Man kan selvfølgelig trene bra og effektivt uten også. Det aller viktigste er å få trent, og ikke det å ha en pulsklokke (hvis du skulle finne på å bruke fraværet av en pulsklokke som unnskyldning for å ikke trene!). En pulsklokke er et motiverende og fint tilleggsverktøy.

Det første du bør gjøre hvis du går til innkjøp av en pulsklokke, om du ikke har en allerde, er å teste makspulsen din - gjerne slik det ble beskrevet i forrige innlegg! Det å bruke makspuls som et utgangspunkt når man trener utholdenhet, er suverent for å trene i riktig intensitetssone i forhold til mål du har satt deg. Når du har funnet ut hvordan kroppen din reagerer på ulike intensitetsnivå, vil pulsklokken være et fantastisk verktøy for å få kontroll på treningen din. Du vil lettere kunne planlegge en treningsøkt, og du vet også hvor lenge kroppen holder på de ulike intensitetsnivåene. En pulsklokke blir på en måte din egen lille personlige trener, som forteller deg om du ligger på et bra nivå, eller om du må roe ned eller gire opp for å få det utbyttet av økten som du ønsker.

Når det kommer til intensitetssoner og hvor man skal ligge, er det lurt å bygge seg opp en erfaringsbase mer enn å følge en gitt tabell. Ved å følge med på pulsen under flere treningsøkter, vil man få god erfaring med hvor lenge kroppen kan holde på en gitt intensitet, og etter hvert vil man også vite hvilket pulsintervall man bør ligge i for å gjennomføre en planlagt teningsøkt. Her er likevel en veiledende intensitetssone-tabell, som man kan bruke som et utgangspunkt før man får jobbet opp sin egen erfaringsbase:


De fleste pulsklokker kan loggføre
øktene dine,  som du senere kan
overføre til pcen og bruke som
 treningsdagbok! 
Det kan være vanskelig å velge en pulsklokke i og med at det finnes utallige versjoner på markedet, og så langt utviklingen har kommet i dag, er det også veldig mange tilleggsfunksjoner å velge mellom på de ulike klokkene. Skal man bare bruke pulsklokken som et hjelpemiddel i forhold til å kontrollere intensitet og belastning, holder det med en av de aller enkleste. Men er du litt mer ivrig, kan det være artig med noen flere funksjoner! De vanligste merkene på markedet er Polar, Garmin, Sigma og Suunto, og de som selger produktene har gjerne god kunnskap om hvilken klokke som kan passe for akkurat deg og det du skal bruke den til.

Det er som nevnt mange fordeler ved å bruke pulsklokke når du trener. Det er lett å følge med på treningsbelastningen - bare ta en titt på klokken! De fleste klokker har ulike visninger, og du kan velge at den skal vise det som er viktig for akkurat deg. Enten det er tid, puls i prosent av maksimal hjertefrekvens, treningssone, kalorimåler osv. Jeg foretrekker at min viser prosent av makspuls og stoppeklokke - mine to viktigste motivasjonskategorier når jeg trener :)

Ved hjelp av pulsklokken kan du altså følge med på progresjonen av formen du er i, og den kan brukes til å teste nivået du er på. For eksempel kan du gjøre dette ved å ha en løperunde på ca 10-15 minutter, som du gjennomfører med noen ukers mellomrom. Du kan da følge med på om gjennomsnittspulsen din har blitt lavere, og har den det - har du mest sannsynlig kommet i bedre form!

Vi må huske på at resultater dessverre ikke kommer over natten, og det krever jevn og bra treningsinnsats over tid for å komme i bedre form. Tålmodighet og motivasjon til å fortsette er viktig - og pulsklokken med sin umiddelbare informasjon om treningsbelastning, kan gi deg inspirasjon til å fortsette treningen, enten du har konkrete mål med treningen eller om du bare har generelle mål om å holde kroppen i form :)

Styr treningen med en pulsklokke - få optimalt utbytte - og ta vare på treningsgleden!


Nina 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar