torsdag 19. september 2013

Løpsteknikk med Ellen

Flotte og superspreke Ellen 
Løping er i utgangspunktet en relativt enkel og praktisk treningsform. Det er både tungt og effektivt, og det eneste du trenger er behagelig treningstøy og et par gode joggesko.

Likevel er det ikke bare-bare å komme seg opp av sofaen og ut av døra. I hvertfall ikke når man føler at verken teknikken eller formen er på plass. Men da hjelper det
ikke å bli liggende - så jeg tok tak i ett av problemene, nemlig løpsteknikken.

Jeg var så heldig at jeg fikk bli med min gode venninne Ellen for å få noen teknikktips som jeg tenkte jeg kunne dele med dere. Ellen startet med løping da hun var 17, og drev aktivt med 1500m, 3000m og terrengløp i mange år. En toppidrettsutøver og superatlet med andre ord.

Løping handler stort sett bare om å gjøre akkurat det, nemlig å løpe, sier Ellen. Terskelen blir fort for høy hvis man skal være alt for opptatt av hva og hvordan, og mindre opptatt av gleden ved å løpe og de helsegevinstene det i seg selv gir. Det å ha det artig, og å trene variert er viktige ting å huske på hvis man har lyst til å starte å løpe, eller ønsker å bli en bedre løper enn det man er.


Her kommer en rekke gode tips som det kan være lurt å ta med seg på løpeturen hvis man har ønske om at teknikken skal bli litt bedre;

- Armer: Tenk at du danner en liten trekant forran deg mellom armene og brystet. Lave og avslappede skuldre, og naturlig pendlende, aktive armer som jobber i takt med beina. Unngå for mye rotasjon i skuldre, albuer og overkropp, la armene følge løpsretningen. Får du først litt skikk på armene, så kan de også brukes til hjelp når du begynner å bli ordentlig sliten i beina. Da kan du flytte fokus over på armene fordi beina rett og slett må ha samme frekvens som det armene holder.

- Overkropp: Løp gjerne med en avslappet, men majestetisk holdning. Tenk at du har en medalje hengende på brystet som skal vises frem. Det betyr altså at krum rygg og lut holdning er nei-nei. Overkroppen skal være strak og fin, og bitte litt foroverlent - for du skal jo fremover.
- La armene være aktivt med på turen, og la de følge løpsretningen
- Overkroppen skal holdes rett og fin - med medaljen på plass på brystet
- Hofteparti: Her er det fort gjort å havne litt bakpå, bokstavelig talt. Det å "sitte" når man løper, altså at rompa henger litt ut og man har for stor knekk i hofteleddet, er vanlige feil hos løpsmosjonisten (undertegnede er intet unntak!). Prøv å tenke at hoften også skal opp og frem, og ikke ned og bak.

Vi sitter ikke på toalettet på løpetur..

Men prøver heller å få hoften fremover
i løpsretning


- Løpssteg: Her skal du tenke at du drar hælen opp rett under deg, løfter foten frem, og plasserer den under deg igjen. Tærne skal peke fremover, og ikke ned. Peker de ned har man lett for å la tærne "stupe" i bakken alt for tidlig, og dermed få en stor og unødvendig belastning på kneet. Akkurat hvor på fotbladet du skal treffe bakken, om du skal rulle fra hælen og fremover eller bare løpe på forfoten, er et omstridt tema i løpeverden. Vanligst blant mosjonister er den første formen, og gjerne det som stemmer best når farten ikke er spesielt høy. Men toppidrettsutøvere i høyt tempo løper på tærne, noe Ellen sier hun brukte lang tid på å lære skikkelig. Det krever med andre ord utrolig med teknikktrening og styrke i beina for å få det til. Men prøv deg gjerne frem og finn den formen som passer deg best. 
Morsomt triks fra tidligere løpetrener; tenk at du har en tråd fra hælen og opp
gjennom kroppen - drar du i den kommer hælen opp dit den skal løftes
før du setter den frem, altså under deg. 

Selv om mange helt sikkert vil kunne ha stor glede av å tenke litt mer teknikk når man løper, som for eksempel bare det å la armene gå med løpsretningen og passe på at hoftene kommer litt lengre frem, er det også viktig å ikke endre for mye på det naturlige løpssteget man allerede har. Løping er jo en naturlig bevegelsesform.

Det er lettere å løpe riktig når farten er høy og man løper fort. Et godt tips fra Ellen for å få trent litt teknikk når man er ute og løper er å legge inn noen stigningsløp i løpet av turen. Hvis du for eksempel er ute og løper rundt nidelven, kan du 5 ganger legge inn et stigningsløp på ca 100 meter hvor du fokuserer på å løpe teknisk riktig.

Elghufs - knalltung øvelse for de spreke og ivrige!
For de ivrigste kan man terpe på tåhev mens man pusser tenna, trene på høye kneløft mens man løper, ta noen økter med innlagt elghufts (som vist på bildet over) eller kjøre på med skipping. Og som med mye annet er det viktig å ha en sterk mage og rygg for å bli en god løper.

Så da gjør vi bare som vi får beskjed om; knyter på oss skoene og kommer oss ut av døra. Bare å løpe av gårde, det er visst ikke så farlig likevel. Just do it!

... i hvertfall etter teknikkkurs med Ellen...

Nina :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar