torsdag 26. september 2013

Finn riktige løpesko

Alt for mange valg og muligheter!
Joggesko har blitt mote, og det er vel og bra! Men til trening holder det ikke bare at skoene ser bra ut, de må også være riktige for dine føtter og tilpasset den treningsformen du bedriver. Med de utrolig mange løpeskomodellene som finnes i dag er det lett å havne i fellen av å kun gå etter utseende eller pris. Du får superfreshe og veldig billige sko, men er de riktige for deg med tanke på den treningen du skal bruke de til?

Det er fort gjort å la seg friste av både utseendet og tilbud, og hva man faktisk skal se etter når skoene skal brukes til løping er ikke alltid like lett å vite når du er i butikken og hyllene er dekket alle mulige typer løpesko, i alle verdens farger og ulike modeller. Noen mener at en løpesko er en løpesko, uansett, mens andre mener det stikk motsatte og at det å finne riktig type sko for din fot er noe av det viktigste du kan gjøre som nybegynner eller litt mindre erfaren løper. Tenk at skoens funksjon skal komme forran design og utseende.

Det er kanskje på tide med nye løpesko?
En normal joggesko varer ca 800-1500 km med løping, og brukes løpeskoene mer en to til tre ganger per uke, sies det at de skal skiftes ut ca en gang i året. Men alt er relativt, og det er mange ulike faktorer som virker inn på slitasjen på joggeskoene. Blant annet spiller tyngden din, matrialene skoen er laget av, løpssteg, pronasjonsgrad og hva slags underlag du løper på inn.

Et annet tips er om du har et par gamle joggesko som har stått så og si ubrukt i flere år, gjør du godt i å bytte de ut til fordel for nye hvis du bestemmer deg for å starte å løpe igjen. Matrialene som er brukt i skoene forringes, og dermed reduseres både dempingen og stabiliteten.

Det viktigste å tenke på når du skal gå til innkjøp av nye løpesko;

- Demping:
I hvert steg du tar når du løper sies det at foten belastes tre til fire ganger så mye som når du står stille. På lengre løpeturer gjentas belastningen på føttene gjerne mange tusen ganger, så det sier seg selv at god demping er viktig, og spesielt hvis du ikke er en meget erfaren løper.

- Passform:
En riktig løpesko må ha god passform. Den skal være bred nok for din fot, lang nok slik at tærne har nok plass og i tillegg sitte godt rundt hælen. Selv om det er viktig å ha god nok plass i skoen, må det sies at flere har en tendens til å kjøpe løpeskoene litt for store. De skal være behagelige, men likevel sitte godt på foten.

- Stabilitet:
Dette er et av de aller viktigste punktene når det kommer til kjøp av nye joggesko. Å finne sko med riktig stabilitet, det vil si riktig støtte når foten din er i bevegelse, er avgjørende for å unngå belastningskader og smerter under og i etterkant av treningen. Få noen til å teste løpssettet dit, hvordan foten din beveger seg når du løper, før du kjøper sko. Dette gjør de hos de fleste større sportsbutikker, og blant annet hos g-sport og løplabbet. Hvis du for eksempel overpronerer, trenger du en sko som støtter godt opp på innsiden av fotbladet.

- Bruksområde:
Det er forskjell på skoene som lages, og ulike sko lages for ulik bruk. Tenk gjennom hva du skal bruke joggeskoene til før du går til innkjøp av nye. Noen typer er bedre egnet for å løpe på asfalt enn andre, noen er ment for bruk i aerobicsal eller som fritidssko, mens andre igjen er laget for bruk i terrenget. Avdekk dine behov, og kjøp sko deretter.

De siste årene har også konseptet rundt barfotløping blitt mer og mer populært. Barfotsko eller såkalte fivefingers gir en følelse av å løpe barbeint, og det er visstnok både deilig og effektivt. Men det skal sies at om du er nybegynner kan denne måten å løpe på gi sjokkbelastning på beina, og medføre både akutte skader og belastningsskader på lengre sikt. For å løpe på denne måten krever det en gradvis og langvarig opptrening i både teknikk og styrke, og hør for all del med noen som har kompetanse på området om tips og råd hvis du har bestemt deg for at dette er noe du ønsker å starte med.

Det er mye det skal menes noe om når det kommer til løping, løpsteknikk og valg av løpesko. Akkurat som med mye annet rundt trening. Mange som mener mye om litt, og veldig mange som mener litt om mye. Det aller viktigste når det kommer til valg av løpesko, er at du finner sko som er tilpasset både løpssteget og bruksområdet ditt :)


Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar