lørdag 28. november 2015

EksamensYoga

November nærmer seg slutten, og vi er i full gang med den velkjente eksamenstiden. Eksamenstid er en periode som for mange innebærer mye stress, høye skuldre, anspenthet og mange netter med redusert søvnkvalitet. Derfor lanserte vi her i SiT et nytt konsept i samme periode i fjor, og som nå er tilbake igjen på timeplanen, nemlig EksamensYoga.


Timen finner du på Gløshaugen 15.30 på onsdager og på Portalen 19.20 på torsdager. Denne timen har som mål at du skal få koble ut, fokusere på noe annet enn eksamenslesing, slippe kroppen for spenninger, og få en pause fra eksamenskjøret. Timen har en varighet på 60 minutter og er en drop-in time, noe som betyr at du kan booke plass på denne timen på lik linje med alle de andre timene våre.

På EksamensYoga trenger du absolutt ingen forkunnskaper for å delta. Likevel kan det være fint med et par tips til noen av de vanligste yogaøvelsene, og derfor tok jeg denne uken en prat med vår dyktige og utrolig flinke yogainstruktør El Ri. Dette for at du skal få enda større utbytte av øvelsene når du enten er på en yogatime, eller gjør yogaøvelser hjemme. El Ri startet her hos oss i SiT dette semesteret, og har mange års fartstid som yogainstruktør bak seg. Jeg var med på EksamensYoga-timen hennes torsdag denne uken, og det var en fantastisk god opplevelse for en kropp som nå kjenner at eksamenstiden er godt i gang.

Her presenteres tre av de vanligste øvelsene i yoga:

Downward facing dog / Omvendt V
Unngå dette: Ører og skuldre er for nærme hverandre 
Gjør heller slik: Øk avstanden mellom ører og skuldre ved å trekke
skulderbladene ned i ryggen. 
Lite heldig posisjon for skulderparti og armer
Gjør heller slik - en sterk og fin utførelse
Tips: Denne øvelsen handler om å få lik vekt på hender og føtter, og spesielt unngå å henge på armene og skuldrene. Prøv å fordel vekten godt ut over begge håndflatene, samtidig som du trekker skuldrene vekk fra ørene, dytter setet opp mot taket og prøver å presse hælene ned mot gulvet.

Stolen

Unngå dette: Skuldrene er for nærme ørene, og lite aktivering i nederste del
av mage og rygg. 
Gjør slik: God avstand mellom ører og skuldre, og ingen svai i korsryggen. 
Tips: I denne øvelsen er det viktig å prøve å tenke at det skal være god avstand mellom ører og skuldre, samtidig som du strekker armene opp mot taket. Trekk skulderbladene godt ned i ryggen. I tillegg er det viktig å aktivisere nederste del av mage og rygg og prøve å trekke halebeinet inn under deg, slik at du ikke står med svai i korsryggen.

Cobra

Unngå dette: Ikke heng på armene og slipp hoftene ned i gulvet
Gjør slik: God avstand mellom skuldre og ører, og hoftene opp fra gulvet.
Tips: I denne øvelsen skal du prøve å holde hoftene over gulvet, men om du ikke klarer det så er det lov til å legge seg helt ned og utføre en "baby cobra" med knekk i albuene og lårene i matten. Tenk "sterk fremside og myk bakside", slik at vi får strukket godt ut på forsiden og samtidig løftet hoftene opp fra gulvet. Prøv å få hendene så nærme hoftene som mulig for å støtte skuldre, nakke og korsrygg.

Neste uke kommer det også en film med noen yogaøvelser du kan gjøre hjemme nå i eksamenstiden, sammen med noen enkle og fine avspenningstips!

Fortsatt god helg!

Klem Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar