mandag 16. november 2015

Kan trening bli tvang?

Noen ganger kan det rett og slett bli for mye fokus på trening, og det kan utvikle seg et mønster hvor man aldri blir fornøyd. Trening blir en besettelse og et mål i seg selv, og tar over for andre gleder og aktiviteter i hverdagen.

Denne uken har vi fokusuke på sunn trening her i SiT Idrett. For selv om det for mange er selvsagt at trening handler om god helse, glede og sunnhet, er det i virkeligheten ikke slik for alle. Noen, og kanskje flere enn vi skulle tro, opplever trening som en besettelse, som tvang, som noe man gjør bare fordi man føler at man må. 


Dette kan forekomme i ulik grad, og det kan være vanskelig å finne en balanse mellom trening, kosthold, studier og et sosialt liv. Man kan utvikle et mønster der man aldri blir fornøyd med seg selv og det man gjør. Negative konsekvenser av dette kan være at man opplever treningsavhengighet, tvangspreget trening, får et anstrengt forhold til mat, en negativ følelse og opplevelse av egen kropp, mindre overskudd, mindre energi og nedsatt humør.Dette er noe vi i SiT Idrett denne uken ønsker å belyse, fordi det er så viktig at trening handler om sunnhet, glede og god helse. Trening er noe du skal gjøre fordi du har lyst, selv om det er enkelte dager man må tvinge seg opp av sofaen og over dørstokken. Du skal trene fordi du vet at det gir deg glede, overskudd og energi. Fordi du vet at det bedrer nattesøvnen din, konsentrasjonsevnen din og gir deg et overskudd i hverdagen. Fordi det løfter humøret, gjør deg sterkere både fysisk og psykisk, og gir deg motivasjon og mestringsfølelse. 


Spesielt viktig er det nå i eksamenstiden at vi holder et sunt fokus på treningen vår. Dette er en tid som for mange i utgangspunktet er preget av redusert søvnkvalitet, stress og kanskje en smule eksamensangst, og hvorfor skal vi da gjøre det verre for oss selv ved å oppleve treningen vår som noe negativt og tvangspreget. I en tung tid som eksamenstid er, bør vi bruke treningen som et avbrekk fra lesingen, et sted å hente nye krefter og motivasjon, og som vi vet gir oss både mer energi og godt humør. 

Opplever du derimot noe av det under, kan det være godt å vite at det finnes hjelp her i SiT. Vi har et bredt helsetilbud med helsesøster, lege, psykolog og ulike mestringskurs. 

Faresignaler:

Treningsavhengighet
Tvangspreget trening
Et anstrengt forhold til mat
Negativ opplevelse av egen kropp
Mindre overskudd og energi
Nedsatt humør

Helsesøstertjenesten i SiT er et lavterskeltilbud, hvor du kan ta opp akkurat det du har på hjertet. Det være seg stress, forhold til egen kropp, selvbilde, rusmidler, ensomhet, kosthold, seksuell helse, eller hvis du selv kjenner at treningen ikke lenger gir deg glede og har et negativt fokus. Samtalene med helsesøstrene i SiT er gratis, og timebestilling er ikke nødvendig. Eventuelt kan være lurt å sende en sms eller ringe for å sette et tidspunkt hvis du har det travelt nå i eksamenstiden. Tjenesten er selvfølgelig også underlagt taushetsplikt, så her har man lov til å tømme hjertet om behovet skulle melde seg. Vi har helsesøstertjenesten på både Dragvoll, Gløshaugen, HiST Øya, HiST Tunga, Dronning Mauds Minne, HiST Handelshøgskolen og på BI, og du kan gå til akkurat den du måtte ønske selv. Så ikke nøl med å ta kontakt med helsesøstertjenesten.

Her i SiT har vi også tilbud om psykososial helsetjeneste. Dette er også et tilbud med svært lav terskel, og er ment for deg som synes det kunne være godt å prate med en helt nøytral person. Ofte rådfører vi oss i hytt og pine med både venner og familie, men noen ganger kan det være ekstra godt at personen vi snakker med ikke har noe forhold til oss fra før. Hvis det dukker opp ting i hverdagen din som du ikke helt vet hvordan du skal takle, og det kan handle om alt mellom himmel og jord, og spesielt hvis det er ting som går ut over livskvaliteten din, kan det være på tide at noen utenfor får lov til å hjelpe deg. Du kan bestille time enten ved å møte opp, eller ved å ringe, og da får alle tilbud om en gratis registreringssamtale. Etter det blir man sammen enige om veien videre. Mer informasjon finner du ved å gå inn på denne linken

Du kan også søke hjelp eller noen å snakke med ved å kontakte Gløshaugen legesenter eller SiT råd på rad@sit.no.

I tillegg tilbyr vi gratis treningsveiledning her i SiT Idrett hvor du kan få hjelp til å sette opp enkle, varierte og effektive treningsprogram, lære teknikk i ulike øvelser og få svar på treningsrelarterte spørsmål. Her er det treningsglede og mestring som står i fokus, og en time varer i 40 minutter. Booking av veiledningstimer gjør du enkelt og greit i en av resepsjonene våre. Vi har også personlige trenere som gjerne hjelper deg med å komme i gang og veilede deg gjennom treningen din.

Det vil bli lagt ut informasjonsbrosjyrer i resepsjonene på sentrene våre, og det er bare å plukke med seg en for å lese mer om hvorfor vi har fokus på sunn trening denne uken, og om hvordan du kan søke hjelp hvis du eller noen du kjenner trenger det. 


Ønsker dere en herlig og sprek uke!

Klem Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar