søndag 14. april 2013

Hjemmelaget sushi!

Sushi - en fryd for øyet! (og for ganen!)
Helg med jobbing og eksamenslesing - hva er vel ikke bedre enn å planlegge en bedre middag med gode venner, slik at man har noe å se frem til?!

Om ikke alt for lenge setter eksamenskjøret inn for fullt, og mange gruer seg helt sikkert til den hektiske, travle, stressende, og for mange usosiale perioden vi går inn i. Men ved å planlegge noe hyggelig innimellom slagene, har man noe å se frem til. Det kan være svært motiverende å vite at om du er flink og leser et par timer til, så skal du få slappe av og kose deg sammen med andre etterpå. Og man må ta seg litt fri innimellom for å holde motivasjonen og arbeidslysten oppe.

Jeg har, i likhet med mange andre, blitt svært glad i sushi i løpet av de siste årene, og lager det i ny og ne sammen med gode venner eller familie. Sushi er Japans nasjonalrett, og består av ris blandet med eddik sammen med diverse topping (for eksempel fisk eller skalldyr). Sushi kan serveres som maki; ruller bestående av ris, tang og diverse fyll, sashimi; biter av rå fisk, andre sjødyr eller oksekjøtt, nigiri; formet ris med diverse topping eller gunkan; en annen type rull, ofte fylt med rogn.
Sushi som matrett fikk sitt gjennombrudd i 1850 i Japan, og gjorde sitt inntog i Norge i 1985. Siden den gang har interessen rundt sushi økt betraktelig, og i 2011 var det 150 sushirestauranter/utsalgssteder bare i Oslo!

Som student kan det bli dyrt hvis man skal gå ut og spise sushi, så hvorfor ikke lage det selv? Det er billigere, svært enkelt, sosialt, artig og fantastisk godt!

For å lage makiruller trenger du:

- Sushiris (mengde ut i fra antall personer)
- 2 ss riseddik
- 2 ss sukker
- Nori
- Salmalaks
- Scampi
- evt. crabsticks
- Mango
- Agurk
- Grønne epler
- Jordbær
- Lett philadelphia
- Eventuelt sesamfrø, lyse eller mørke, til pynt

- Hva du velger å bruke av frukt og grønnsaker er en smakssak! Bruk det du liker best ;)
- Noen mener også at "rå ris" er et sunnere alternativ til den klassiske hvite sushirisen, 
og det blir spennende å prøve ut neste gang.

Slik går du frem:

1) Sushiris: Mange mener det er risen alt står og faller på når det kommer til sushilaging, men om man bare følger instruksjonene på pakken, eller finner en enkel oppskrift hos vår venn google, så må det ikke magi til for å klare å lage vellykket ris.

- Risen skal skylles i kaldt vann til vannet blir klart. 
- La så risen ligge i kaldt vann i ca 20 minutter.
- Ha like mye vann som ris i en kjele med lokk. Kok opp, og la det så koke i 3-4 minutter.
- Trekk kjelen av platen, og la stå i ca 15 minutter til alt vannet er borte. Avkjøl risen.
- Bland riseddik og sukker. Rør til sukkeret er borte. Juster med mer sukker og evt litt salt til ønsket smak. 
- Bland sushieddiken inn i risen, men pass på at du ikke har i for mye, risen skal bli klebrig, men ikke bløt.

2) Skjær opp salmalaks, frukt og grønnsaker i strimler og skrell scampien. 

3) Dekk bambusrullen med plastfolie (det går også helt fint å lage makiruller uten bambusrull)  og legg et ark med nori (tang) oppå. Fordel risen utover. Nå er det bare fantasien som setter grenser! 

4) Et eksempel: smør et tynt lag philadelphiaost utover, legg frukt/grønnsaker/laks/scampi etc i strimler  og rull sammen til en fast rull. Skjær rullene i passe tykke biter.

5) Makirullene serveres gjerne med syltet ingefær, wasabi og soyasaus. 

Mango og salmalaks
Jordbær, eple, avocado og mango
Herlige farger - klar til å rulles
Christel gjør så godt hun kan! :)
Nam!
Sommerlig maki med jordbær på toppen!
Flotte jenter og herlig middag! 

Restene lagres i kjøleskapet, og smaker fantastisk som en litt mer eksklusiv lunsj på skolen! 

Nina

5 kommentarer:

  1. Hei Nina! Var på spinningtimen din i går på Dragvoll, og det var så gøy :) Lurte på sangene du brukte; har du de på en spilleliste ett sted? Perfekt å trene til på egenhånd også! Andrea :)

    SvarSlett
  2. Hei Andrea!
    Så hyggelig å høre! :) Kan du ikke sende meg en mail på sitblogg@gmail.com? Så sender jeg deg spillelisten i retur!
    Ha en strålende mandag!

    SvarSlett
  3. just in case anyone is interested: an alternative very simple trick to guarantee your well-cooked rice is an electric rice cooker...(http://da.wikipedia.org/wiki/Riskoger) It can be found in electronic stores, once even in Rema 1000, at around 200kr... - a rice cooker salesperson

    SvarSlett
  4. there are two things forgotten to be mentioned above (others should be able to find in the user manual): 1. Usually there is a small cup within the rice cooker package. It can be used a "measure". If you have one cup of rice, put water at least until to the scale “1” inside the rice cooker. One cup should be enough for two people (at least). 2. to clean it after using, just put warm water into it and wait for some while, then the sticky rice remained in the pot can be easily removed (if any, there will be some when the coating does not work so well as in the beginning). - the rice cooker salesperson again

    SvarSlett
  5. Sushi med jordbær?, si meg hvor dum går det an å bli. Dette må være for folk som ikke liker sushi. Prøv å servere det til en japaner, så kommer samurai sverdet ut og gjør kort prosses med det jorbæret. Det er like ille som å ødelegge Fårikål med ekstra ting i. La oss forsøke å holde på noen gode tradisjoner og heller ikke ødelegge andre sine mat tradisjoner. Liker man ikke sushi, vel la vær å spise da, ikke ødelegg

    SvarSlett