onsdag 18. desember 2013

Åpningstider og annet julesnadder!

Det lakker og lir mot jul! Og det er ikke mange dagene igjen til vi forhåpentligvis sitter der mette på juleribbe, pinnekjøtt og en haug av herlig julesnadder. Med sjokolade rundt munnen og gavepapir over alt. 

Julen handler for mange om mye god mat. Det florerer av hjemmebakte julekaker, julebord og familieselskap med mengder av herlige retter, gløgg, alkohol og utrolig mye søtsaker. Mange får gjerne dårlig samvittighet i juletiden da man beveger seg mindre, og spiser desto mer. Men slik trenger det jo ikke være. Når det gjelder inntaket av julemat må det da være lov til å kose seg skikkelig, men her, som med så mye annet, handler det om mengden man får i seg. Ta deg et kakestykke, eller to eller tre - men kanskje ikke ti.

Under kommer en rekke små tips og triks til hvordan man kan prøve å få en litt sunnere jul enn man pleier. Det gjør godt for både kroppen, sjela og ikke minst for samvittigheten :)

1. Julematen trenger ikke være så usunn. Forsyn deg rikelig med grønnsaker, rent kjøtt og drikk mye vann. Vær heller litt forsiktig med fet mat, sauser, alkohol og mektige desserter. Det går an å unne seg god mat, men vær bevisst på hva du putter i deg.

2. Fortsett å være flink til å spise skikkelig frokost, og spis jevnt gjennom hele dagen. Å være skrubbsulten før middag fører sjeldent med seg annet enn overspising og ubehagelig metthetsfølelse i etterkant.

3. All snacks trenger ikke være sjokolade, marsipan og julekaker bare fordi det er jul. Friske grønsaker som gulerot, agurk og selleri i strimler sammen med en mager dipp fungerer utmerket som tilbehør ved siden av love actually.

4. Senk skuldrene, slapp av og nyt julen for alt den er verdt. Julen er tid for kos, hygge og samvær med mennesker man er glad i. Dropp å gjøre ting som bare stresser deg - det holder kanskje med 5 av 7 sorter julekaker i år!



5. Prøv deg frem med litt sunnere juleoppskrifter i år - vår venn google florerer av tips til smakfulle og litt sunnere julemat. Jeg for min del har bestemt meg for to ting jeg skal teste ut; hjemmelaget gløgg og tørkede epler med kanel. Nam! 

6. Ikke glem treningsrutinene midt oppe i julestria. Vi vet jo at kropp og hode har så inderlig godt av treningen. Og husk at litt er så utrolig mye bedre enn ingenting! 

7. Og så vet vi at det ikke nødvendigvis er avgjørende for helse og form hva vi får i oss mellom jul og nyttår, men heller mellom nyttår og jul. Ikke bruk dette som en unnskyldning for å proppe i seg av julens herligheter og for å droppe treningen, men kanskje kan det lette litt på samvittigheten og få oss til å senke skuldrene selv om det blir litt for mye av det gode. 

Som nevnt over var det dette med treningen igjen. Det finnes sjeldent gode og gyldige unnskyldninger for å velge å la treningen utebli. Beklager, men sånn er det bare. Kom deg ut i frisk desemberluft, på ski eller til fots, det spiller ingen rolle. Er været dårlig finnes det både treningssentre, svømmehaller, og en rekke øvelser man kan gjøre hjemme på stuegulvet. Befinner du deg i Trondheim i juleferien har vi stort sett åpent i hvertfall på ett av sentrene våre, slik at du skal kunne få trent også i ferien. Hvis du ikke er i Trondheim og du ferierer i nærheten av de andre samskipnadene, håper jeg du har husket å ta med deg et gjestetreningskort.


Åpningstider jul og nyttår: 

Gløshaugen

Portalen

Dragvoll


Kom deg på trening eller ut på luftetur, så smaker maten bedre, humøret stiger - og samvittigheten kan fortsette å være god hele julen gjennom :)


JuleKlem Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar