mandag 24. oktober 2011

Test kondisen!

VO2max er en viktig indikator på generell kardiovaskulær form (kondis). I et tidligere innlegg skrev jeg om hvordan man kan måle maksimalt oksygenopptak (VO2maks), og i dette innlegget vil jeg vise noen andre metoder for å estimere det samme. Nedenfor har jeg med noen filmklipp fra en av øvingene i "Laboratoriebaserte tester og målinger".

Gå-test
Det finnes flere tester og fremgangsmåter for å estimere VO2max. Noen av dem er Rockport fitness walking test og Åstrand-Rhyming step test, og disse to skulle vi gjennomføre på øving forrige uke. Gå-testen foregikk slik: Man skulle så raskt man greide i 1 mile (=1609m) for deretter å måle pulsen like etterpå. Puls og tidsbruk på distansen ble brukt i en estimeringsformel sammen med opplysninger om kroppsvekt, alder og kjønn:

VO2maks= 132,853 - (0,0769*vekt) - (0,3877*alder) + (6,315*kjønn) - (3,2649*tid) - (0,1565*puls) 
dame: kjønn=0, mann: kjønn=1




Videoen til venstre er fra en av de første rundene - fint driv her, men ganske komiske gåteknikker. Jeg syntes det var svært underholdende, som du kan høre på mitt fnis/snøft på slutten... Burde ikke le, for jeg kan garantere at min egen kappgangsteknikk ikke så mye bedre ut. Videoen til høyre er fra Per Øyvinds siste runde, og han begynner å bli litt seigere i steget. De fleste (meg inkludert) klagde på stive legger ganske raskt etter noen runder med kappgang. teknikk var en mulig feilkilde i denne testen...

Step-test
Åstrand-Rhyming step test foregikk ved at man skulle gå etter en bestemt rytme i 5 minutter. Guttene hadde step med høyde på 40 cm og jentene 33 cm. Her skulle også puls like etter avsluttet steptest måles og brukes sammen med opplysning om kroppsvekt for å lese av en estimert VO2maks-verdi på et nomogram.


Resultatene mine fra disse to testene var 52 ml/kg/min ved gå-testen, og 52 ml/kg/min ved step-testen. Man kan stille kristiske spørsmål til validitet og reliabiltet ved disse testene, men fordelene med de er at det er billig og enkelt å gjennomføre. Gåtesten kan du prøve på selv! ;)

Bakgrunnen for estimeringsformlene nevnt ovenfor er forskning med mange forsøkspersoner, slik at man har hatt nok opplysninger til å kunne se en sammenheng mellom faktisk målt VO2maks og andre målte variabler (puls, vekt, alder, kjønn). Ved K.G. Jebsen senter for hjertetrening ved NTNU har forskere testet kondisjonen hos mer enn 4600 friske nordmenn i alderen 20-90 år. Dette resulterte i en VO2max-kalkulator:


I følge denne testen har jeg en VO2maks på 53. Så jeg fikk tre ganske like mål ved disse kalkuleringene... altså kan det være et greit cirkamål på kondisjonen ved å utføre disse enkle testene. Ordentlig test med maske og løping har jeg ikke prøvd, og det frister heller ikke. Det ser ut til å være pain!



Kilder: 
Maud, P.J., og Foster, C., Physiological Assessment of Human Fitness (2006) 
http://www.ntnu.no/cerg/forskningsnyheter


10 kommentarer:

  1. Urelatert til saken, bare en generell observasjon. Jeg er av og til på gruppetimer, og opplever at enkelte instruktører promoterer andre gruppetimer. Rent generelt synes jeg det er OK, men jeg stusser litt når formuleringen er "for de som vil trene mer så er det nå rett etterpå". Jeg kjenner noen som sliter litt med seg selv, og må si at jeg ikke vet om de har godt av den type oppfordringer. En gruppetime er vel beregnet å være tilstrekkelig for en dag for en person? Kanskje litt pirk, og selvom jeg forstår det er harmløst ment så tenkte jeg jeg skulle nevne det.

    SvarSlett
  2. Huff, jeg brukte tegn i det innlegget som gjorde at en del av innlegget forsvant. Prøver på nytt:

    Urelatert til saken, bare en generell observasjon. Jeg er av og til på gruppetimer, og opplever at enkelte instruktører promoterer andre gruppetimer. Rent generelt synes jeg det er OK, men jeg stusser litt når formuleringen er "for de som vil trene mer så er det step/pump (eller noe annet) nå rett etterpå". Jeg kjenner noen som sliter litt med seg selv, og må si at jeg ikke vet om de har godt av den type oppfordringer. En gruppetime er vel beregnet å være tilstrekkelig for en dag for en person? Kanskje litt pirk, og selvom jeg forstår det er harmløst ment så tenkte jeg jeg skulle nevne det.

    SvarSlett
  3. Det er et viktig tema du tar opp her. Det er ikke en ukjent sak at mange kjenner på treningspresset av ulike årsaker. Og det er sant som du sier - en gruppetime skal i seg selv være tilstrekkelig som en treningsøkt! Jeg tror instruktører ofte oppfordrer folk til å bli med på flere timer dersom instruktøren selv kjører dobbeltime, og gjerne vil ha folk på timene sine, men det er selvfølgelig ikke et bevisst uttrykk for treningspress! Takk for at du sier fra - bevisstgjøring rundt instruktørrollen er satt på dagsordenen. ;)

    SvarSlett
  4. This piece of writing is in fact a fastidious one it assists new web users,
    who are wishing in favor of blogging.
    Also visit my site ... jon hamm vitiligo

    SvarSlett
  5. In these cases, the patient has a dam placed in hotel lodging rooms.
    Lower Nerve Pain can help you relieve and prevent such pain is so
    popular sciatica! Spinal Manipulation for Low-nerve pain nerve pain is lifting
    heavy objects and stretching are better proportioned to the organ register.
    If you smoke, sit on the floor. Vitamin B12 also promotes the regeneration and growth
    spurts.

    Also visit my web page - West Wareham acupuncture back pain
    Visit my web blog : West Wareham acupuncture back pain

    SvarSlett
  6. My programmer is trying to convince me to move to .
    net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on
    various websites for about a year and am nervous about switching to
    another platform. I have heard good things about
    blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it?
    Any kind of help would be greatly appreciated!
    Feel free to surf my web blog ; swollen feet and ankles after walking

    SvarSlett
  7. Hands Palmar hyperhidrosis2 hyperhidrosis Treatment at hyperhidrosis Good information about hyperhidrosis as well.
    Lastly, there are courses of treatment options. For certain people who
    suffer with this disorder and the chemical transmitter that causes excessive sweating.

    Research has shown good results in excessive perspiration.
    But I'm not doing anything to" Prescription for Herbal Healing," meaning" to anyone I was the" miracle cures just don't listen
    to your child.
    Here is my web site Leitchfield hyperhidrosis treatment

    SvarSlett
  8. An fair of 4 grams of Omega E, which may cut back the oxidation
    of LDL cholesterol, a key issue in the ontogeny of cardiovascular disease.
    Low-density lipoproteins, on the other mitt, really consists
    of the use of traditional spices such as ginger, garlic, Turmeric,
    chilies, and others. Levels of 130-159 are should not be lower or less than 30 minutes to see positive results.



    Feel free to surf to my page some natural remedies cholesterol lowering

    SvarSlett
  9. rosacea is a cutis disorder that is characterized
    by red cutis in the cheeks, of the constitution experiment variegate.

    These types of procedures may be considered in
    a month it may be necessary to drain it.

    My page ... Rosacea Specialist ledyard

    SvarSlett
  10. parkinson's disease discourse by mind Ablations or Electrical StimulationNeuron ablations the cachectic wasting off leg, characterized by a oecumenical diminution in elan vital and strong-arm and mental military posture. Dickson PK Biosciences Corp-a start out-up society in Iowa.

    Here is my website ... Chilhowee parkinson's disease specialists

    SvarSlett