torsdag 27. november 2014

Kan trening bli tvang?

Noen ganger kan det bli for mye fokus på trening, og det kan utvikle seg et mønster hvor man aldri blir fornøyd. Trening blir en besettelse og et mål i seg selv, og tar over fra andre gleder og aktiviteter i hverdagen.

Denne uken har vi fokusuke på sunn trening her i SiT Idrett. For selv om det for mange er selvsagt at trening handler om god helse, glede og sunnhet, er det i virkeligheten ikke slik for alle. Noen, og kanskje flere enn vi skulle tro, opplever trening som en besettelse, som tvang, rett og slett som noe man gjør bare fordi man føler at man må.


Dette kan forekomme i ulik grad, og det kan være vanskelig å finne en balanse mellom trening, kosthold, studier og et sosialt liv. Man kan utvikle et mønster der man aldri blir fornøyd med seg selv og det man gjør. Negative konsekvenser av dette kan være at man opplever treningsavhengighet, tvangspreget trening, får et anstrengt forhold til mat, en negativ følelse og opplevelse av egen kropp, mindre overskudd, mindre energi og nedsatt humør.
Dette er noe vi i SiT Idrett denne uken ønsker å belyse, fordi det er så viktig at trening skal handle om sunnhet, glede og god helse. Trening er noe du skal gjøre fordi du har lyst, selv om det er enkelte dager man må tvinge seg opp av sofaen og over dørstokken. Du skal trene fordi du vet at det gir deg glede, overskudd og energi. Fordi du vet at det bedrer nattesøvnen din, konsentrasjonsevnen din og gir deg et overskudd i hverdagen. Fordi det løfter humøret, gjør deg sterkere både fysisk og psykisk, og gir deg motivasjon og mestringsfølelse. 


Spesielt viktig er det nå i eksamenstiden at vi holder et sunt fokus på treningen vår. Dette er en tid som for mange i utgangspunktet er preget av redusert søvnkvalitet, stress og kanskje en smule eksamensangst, og hvorfor skal vi da gjøre det verre for oss selv ved å oppleve treningen vår som noe negativt og tvangspreget. I en tung tid som eksamenstid er, bør vi bruke treningen som et avbrekk fra lesingen, som et sted å hente nye krefter og motivasjon. 

Opplever du derimot noe av det under, kan det være godt å vite at det finnes hjelp her i SiT. Vi har et bredt helsetilbud med helsesøster, lege, psykolog og ulike mestringskurs. 


Faresignaler:

Treningsavhengighet
Tvangspreget trening
Et anstrengt forhold til mat
Negativ opplevelse av egen kropp
Mindre overskudd og energi
Nedsatt humør

Ikke nøl med å ta kontakt med helsesøstertjenesten, psykososial helsetjenese, Gløshaugen legesenter, eller SiT råd på rad@sit.no.

I tillegg tilbyr vi gratis treningsveiledning her i SiT Idrett hvor du kan få hjelp til å sette opp enkle, varierte og effektive treningsprogram, lære teknikk i ulike øvelser og få svar på treningsrelarterte spørsmål. Her er det treningsglede og mestring som står i fokus, og en time varer i 40 minutter. Booking av veiledningstimer gjør du enkelt og greit i en av resepsjonene våre. Vi har også personlige trenere som gjerne hjelper deg med å komme i gang og veilede deg gjennom treningen din.

Les mer på nettsiden vår eller plukk med deg en brosjyre fra en av resepsjonene våre!

Klem Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar