tirsdag 30. august 2011

Spinning med Tore (reprise)

Tore Blokkum er ansvarlig for spinning i SiT Idrett. Enn så lenge er det Dragvoll som tilbyr spinning, men fra oktober blir det også på det nye senteret Portalen. Tore er utdannet fysioterapeut og har jobbet som idrettskonsulent i SiT idrett, er spinninginstruktør og treningsveileder, og nå nyansatt daglig leder på Portalen.
Tidligere gjorde jeg et intervju med Tore (fra den gamle bloggen), og tenkte det kunne være verdt å ta fram dette på nytt. Bildene er fra Tores 75minutters spin3 i fjor. 


Tore før sin Spin3, med prosjektorbildet i bakgrunnen som viser activiooversikten.










Jeg var interessert i å lære mer om spinning, og tok like gjerne et intervju over mail med Tore, og fikk svar som beviser hans kompetanse innen trening generelt og spinning spesielt:

- Hva er en god spinningtime for deg, som instruktør og som deltaker?
En god spinningtime for meg som instruktør er når jeg ser at deltagerne yter god innsats, trives og er trygge i situasjonen. En god indikasjon på at du har gjort noe riktig som instruktør er når deltakerne kommer tilbake på timen din hver uke. Som deltaker synes jeg det er viktig med musikk med litt trøkk i, og en engasjert instruktør som maner til innsats og gir god, men ikke for mye informasjon underveis. Informasjon om hvor lenge og hvor hardt man skal jobbe i de ulike fasene av timen, mener jeg er det viktigste.

- Hva er typiske "nybegynner-feil" på spinning?
Den største utfordringen når man begynner med spinning er å justere motstanden, slik at intensiteten på trening blir passe. Ikke for mye motstand slik at melkesyra setter seg i lårmuskulaturen, og ikke for lite motstand slik at treningseffekten blir dårlig. Når det gjelder intensitetsjustering har instruktøren en avgjørende rolle. God informasjon om hvor tungt det skal føles er veldig viktig mener jeg. Når det gjelder riktig instilling av sykkel, god sykkelteknikk og det å finne riktig tråkkfrekvens som samsvarer med takten i musikken, er det noe som de fleste deltagerne lærer relativt kjapt.

- Bruk av pulsklokke i timen
Pulsmåling kan være et godt redskap i forhold til å finne riktig intensitet på treningen. Det viktigste målet på intensitet er likevel den følelsen man har i kroppen underveis i økta. Følger man pulsnivået slavisk i forhold til å justere intensiteten, kan man risikere at melkesyra hoper seg opp i lårene, da det er flere faktorer som kan påvirke pulsnivået (sykdom, søvn, stress, dehydrering, sittestilling m.m). Bruker man pulsmåling i treninga fornuftig, vil jeg si at det er et veldig nyttig og inspirerende verktøy. På mange av timene i SiT har deltagerne mulighet til å låne et pulsbelte i resepsjonen før timen. Ved å registrere nummeret på beltet samt egen makspuls på skjermen ved inngangen til spinningsalen, vil man via en projektor få opp sin egen private (anonymiserte) pulsmåler på veggen bak instruktøren. Oppfordrer alle til å prøve ut dette ACTIVIO systemet.

- Forskjell på de ulike spin-timene?
Trening (for eksempel en spinningtime) skal utfordre kroppen og bryte den litt ned, slik at den gjennom restitusjon kan bygge seg opp igjen og bli i stand til å yte litt mer enn tidligere. Det fine med spinning er at hver enkelt deltager er enehersker over sin egen motstandsskrue. Det vil si at alle har potensiale til å få en optimal treningsøkt hver eneste time, relativt uavhengig av hvilken type spinningtime man går på. For nybegynnere kan det være greit å starte med en Spin1 time (45 min). Der har man for eksempel begrenset varigheten på stående drag til 2 minutter, og man får mer instruksjon i forhold til innstilling av sykkel, teknikktips osv. Generelt er mitt tips å teste ut ulike timer, så finner man etterhvert ut hvilke timer som passer en best.

- Nødvendigheten av utstyr (paddingbukse og sykkelsko)?
Til en spinningtime trenger man bare helt vanlige treningsklær og joggesko. Går man regelmessig på spinningtimer kan det likevel være greit å gå til innkjøp av en shorts eller bukse med padding i skrittet, da dette bedrer sittekomforten et par hakk. Sykkelsko har en helt stiv såle, og vil dermed ofte føles mer behagelig samt at man kan få et mer effektivt tråkk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar