mandag 1. februar 2016

TRX; Workshop + NYTT timekonsept

God mandag!

På lørdag hadde vi her i SiT Idrett en intern workshop for noen av instruktørene, veilederene og PT-ene våre i treningskonseptet TRX. Bakgrunnen for workshopen er nemlig at vi i løpet av våren skal starte med TRX-gruppetimer, og i for å kunne instrukere i denne timetypen må vi sertifiseres. 

Sprudlende, dyktige og inspirerende Christina Therkildsen holdt sertifiseringskurset, og med så mange års erfaring fra treningsbransjen kunne det ikke bli annet enn bra. Christina er gründer av treningskonseptet Catslide, grunnlegger av både treningssenteret og treningskonseptet Krønsj, og ikke minst er hun en av to mastertrenere i TRX i Norge. 





TRX (Total Resistance eXercice) er slyngetrening hvor du jobber med egen kroppsvekt, og treningskonseptet ble utviklet av marinejeger Randy Hetrick på 90-tallet. Han utviklet TRX på bakgrunn av at marinejegerene alltid trengte å være i topp fysisk form, og på grunn av ulike omstendigheter trengte man et treningsverktøy som kunne bidra til svært effektiv trening uten å ta særlig stor plass. De første slyngene ble laget av fallskjermstropper, og har siden den gang blitt videreutviklet helt frem til i dag.





Ved å trene i slynger trener du funksjonell styrke og øker fleksibiliteten, balansen og stabiliteten din på en gang, alle viktige elementer i hverdagen, og spesielt om du ønsker å bli både sterkere, raskere og i bedre form. Treningsformen har utviklet seg til å bli et svært populært og nyttig treningsverktøy, og i USA bruker spillerene både i NFL, NBA, NHL og MLB slynger mye i treningen sin for å kunne bli enda bedre profesjonelle utøvere. 

Det som er så utrolig fint med TRX, og slyngetrening generelt, er at dette er en treningsform for absolutt alle, uansett nivå og hva man ønsker å oppnå med treningen sin. Slyngetrening brukes i dag i alt fra skaderehabilitering til toppidrett, og med førstnevnte har jeg selv veldig god erfaring. Vi ser også at bruken av slyngene på alle sentrene våre har blitt veldig populært, og derfor starter vi om noen uker opp med slyngetrening i grupper. 







Når man trener i slynger, kan man trene både armer og bein, underkropp som overkropp, men viktigst av alt er effekten denne treningsformen har på kjernemuskulaturen. Kjernemuskulaturen er en fellesbetegnelse for de aller innerste stabiliseringsmusklene: Transversus (mage) og Multifidene (rygg), muskler som befinner seg innenfor det ytre laget av muskulatur. I samarbeid med både de store muskelgruppene utenfor kjernemuskulaturen, samt bekkenbunnsmuskulatur og mellomgulvet, handler stabiliseringskontroll om et samarbeid av alle de overnevnte. Stabilitet er nødvendig for å skape effektive arbeidsforhold for musklene som er involvert i en bevegelse, og det sier seg selv at jo bedre kontroll man oppretter, og jo sterkere de stabiliserende musklene er, jo bedre arbeidsforhold vil de bevegende musklene få. 


Såå glad blir man av å bli sertifisert TRX-instruktør
Oppsummert betyr dette at slyngetrening er en utrolig viktig og effektiv treningsform for både Ola og Kari Normann, for toppidrettsutøvere, for rehabiliteringspasienter og for deg som rett og slett ønsker å bygge en sterk, sunn og skadefri kropp - og gutter; dette er like viktig for dere om dere ønsker å kunne løfte tyngre og bli sterkere uten å påføre dere skader. I følge Olympiatoppen kan man derfor si at slyngetrening både forebygger skader og bidrar til økning av spesifikk prestasjonsevne, for eksempel når man trener styrke eller løper.  


Morsomme filmsnutter fra lørdagens kurs:







Mer informasjon om TRX-gruppetimene våre kommer når lanseringen nærmer seg - jeg lover å holde dere oppdatert. Er du nysjerrig på hva og hvordan du kan trene i slynger, så er det bare å sette seg opp på en gratis veiledningstime (bookes i resepsjonen), eller huke tak i en av treningsveilederene når de går rundt på sentrene våre! 


Fornøyd og sliten gjeng etter endt sertifiseringskurs

"As the leaders in functional training, our mission is to empower you in your pursuit of better. We've developed the world's best training equipment, workout programs, and education courses to help you push, pull, squat and lunge your way to a better version of yourself" - The TRX manifesto 

Ønsker dere alle en sprek og herlig uke! 

Klem Nina

Kilder:
trxtraining.com
olympiatoppen.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar