tirsdag 5. mai 2015

Headstand med Tuva

Å stå på hodet er, av alle ting man kan finne på her i verden, mer populært enn noen gang før! Et kjapt søk på Instagram viser godt over en halv million bilder med ulike #headstandhashtagvarianter, og det legges ut flere hundre bilder daglig. Hva i all verden er det som gjør at det er så mange som har lyst til å få til akkurat dette? 

Kanskje handler det om at det er et enkelt og konkret treningsmål, som man vet at man kommer til å få til hvis man bare jobber for det. For dette kan du få til ved å bare øve nok. Det å sette seg mål, for så å nå de, gir både mestringsfølelse og glede. Og i tillegg er det jo ganske kult å klare å stå på hodet, synes i hvertfall jeg!

Om du ikke er en av de som mestrer denne øvelsen, er kanskje grunnen til det at du ikke har øvd og prøvd nok, eller kanskje du må styrke kjernemuskulaturen din først, eller kanskje du rett og slett ikke tør? For det er litt skummelt, men også veldig kult når man først får det til.

Til deg som har lyst til å lære å stå på hodet får du her noen tips og triks fra en av våre mest erfarne og dyktige yoga-instruktører, Tuva. Hun viser to varianter av hodestående, og vi håper at bildene under gir deg en god beskrivelse av hvordan du bør gå frem når du skal prøve ut denne øvelsen!

Hodestående versjon 1.0


Steg 1: Plassering av hender

Plasser slik..

Ikke slik..
Tips: Plasser hendene i god avstand til hodet. Tenk at du danner en trekant med hendene og hodet. Denne likesidede trekantengjør at du fordeler vekten over et større område, og gjør det lettere for deg å holde balansen. Spre fingrene godt ut og press hele håndflaten ned i gulvet. Pass også på at albuene peker rett bakover, og ikke ut til siden.

Steg 2: Rett ut beina


Tips: Rett ut beina. Gå så med små skritt slik at beina kommer nærmere hendene


Steg 3: Clown position


Tips: Flytt ett og ett kne opp på hver sin albue. Kjenn at du står stødig i denne posisjonen, og prøv å fordele vekten mellom begge hendene og hodet. Jobb godt med kjernemuskulatur for å holde mage og lår så nærme hverandre som du klarer. 

Steg 4: Løft opp knærne


Tips: Jobb med mage og rygg, og frigjør knærne fra albuene. Forsøk å holde balansen mens du gradvis strekker ut beina. 

Steg 5: Full hodestående


Tips: Hvis du kom så langt, så er det lov til å klappe seg selv på skulderen. Godt jobbet! Når du kommer i denne posisjonen handler det om å holde fokus og kjenne at du jobber aktivt for å holde balansen. Kommer du i ubalanse er det heldigvis ingen fare på ferde. Tipper du over motsatt vei av slik du kom opp, så pass bare på å trekke haken inn mot brystet og krum ryggen, slik at du får en myk rulle ned. Og velger du å gå ned den veien du kom opp, så prøv å utfør bevegelsen sakte ved å holde igjen med mage og rygg slik at du unngår å deise i bakken. 


Hodestående versjon 2.0

Steg 1: Plassering av armer


Plasser albuene med ca en underarms avstand

.. eller med litt mindre avstand mellom albuene

Steg 2: Rett ut beina


Tips: I denne hodeståendevarianten er det ekstra viktig å med små skritt så nærme du kommer hodet og albuene dine siden man ikke har med mellomleddet i clown position

Steg 3: Løft beina fra underlaget Tips: Akkurat på samme måte som i den andre hodeståendevarianten må du her jobbe bevisst med mage og rygg for å stabilisere bevegelsen fra du løfter tærne fra underlaget. Jobb deg gradvis oppover med bøyde knær.


Steg 4: Rett ut kroppen til full hodestående


Tips: Jobb godt med mage og rygg for å opprettholde balansen. Og kommer du i ubalanse, så følg rådene som er gitt under siste fase av hodestående versjon 1.0. 

Ikke gi deg om du ikke får det til med en gang - for øvelse kommer til å gjøre mester!

Hurra!
Øve, øve, øve...!
Ikke gi opp om du ikke får det til med en gang. Det er morsomt å sette seg et mål som man må jobbe litt for å få til, og med litt øvelse så kommer du opp i hodestående etterhvert! 

Lykke til!

Klem Nina

1 kommentar:

 1. Don't Forget to Wish you dear one's on their Birthday, For Best and Unique Happy Birthday Wishes, Quotes, Messages, Ideas, Cards and Songs, Visit the following site. These site are my two years research. They are Amazing.

  Happy Birthday

  Birthday Wishes

  Birthday Quotes

  Happy Birthday messages

  Happy Birthday Images

  Happy Birthday Cake

  Birthday Ideas

  Happy Birthday Gifts

  Happy Birthday Cards

  Birthday Funny

  SvarSlett