torsdag 7. mai 2015

#Hjelmsveis

Vet du hvilken dag det er i dag? Bortsett fra at det er torsdag 07.mai? Ja, det er eksamenstid, og bare noen få uker igjen til sommerferie, men det er også hjelmens dag. Din hjelm, min hjelm - og alle andre hjelmers dag. Det visste ikke jeg. Men heldigvis ble jeg klar over det da jeg som vanlig startet morgenen med kaffekoppen og facebook. 


Jeg har en veldig god venninne som jobber på Sunnaas sykehus, og som delte denne facebooksiden i dag tidlig. Sunnaas sykehus startet i dag holdningskampanjen #Hjelmsveis i sosiale medier her i Norge. For hvert år rehabiliterer sykehuset pasienter med hjerneskade etter ulykker i skibakken, på sykkelsetet og etter andre aktiviteter. Mange av de som behandles får verre og mer omfattende skader enn de ville fått dersom de hadde brukt hjelm. Og dette er grunnen til at Sykehuset nå har startet holdningskampanjen #hjelmsveis for å belyse viktigheten av å bruke hjelm for å forebygge skader. Bedre med flatt hår enn flatt hode - eller hva?

Dette er min flotte venninne Ellen. Hun digger å stå på ski - og bruker ALLTID hjelm!

Jeg er ganske sikker på at alle sammen vet at det å bruke hjelm kan redusere faren for hjerneskade ved en eventuell ulykke, men at de aller fleste likevel velger utseendet (og hårsveisen!) fremfor sikkerhet. Meg selv inkludert. Og det er akkurat dette Sunnaas sykehus har tenkt til å gjøre noe med. De oppfordrer oss til å bruke hjelm, og ikke minst til å feste den riktig - for gjør du ikke det, kan du nesten like greit la den henge igjen hjemme.

Dette er min flotte venninne Ina. Hun digger også å stå på ski - og bruker ALLTID hjelm :)
Jeg må innrømme at jeg ofte har følt meg litt teit med hjelm. Hva det kommer av vet jeg ikke, men sånn har det alltid vært. Kanskje skyldes det den gule isoporklumpen jeg måtte sykle rundt med på hodet da jeg var liten? Nå har jeg i hvertfall blitt mye flinkere til å bruke hjelm, heldigvis. Og spesielt når jeg bruker sykkelen til trening, eller til å komme meg til og fra trening, da vet jeg at jeg sykler fortere enn til vanlig, og da er det ekstra viktig med hjelm på hodet!


Du bruker jo redningsvest når du kjører båt, solkrem når du soler deg, og sikkerhetsbelte når du kjører bil - så hvorfor ikke slå på stortromma og bruke hjelm når du sykler, står på ski, klatrer eller skater?

Hjelm er topp - tommel opp!

Klem Nina

3 kommentarer:

 1. Tusen takk for flott blogginnlegg, Nina! Mvh Tonje, Sunnaas sykehus

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, Tonje! Det skulle bare mangle å spre budskapet i kampanjen deres :) Nina

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett