onsdag 9. desember 2015

Hundekos + eksamenstid

Vi kjenner på det alle sammen, eksamensstresset som i større eller mindre grad har flyttet inn i kroppen vår. Skuldrene våre holder seg gjerne to cm nærmere ørene gjennom de siste ukene før jul, og dette resulterer ofte i at nattesøven ikke er så god som den pleier, og at vi støtt og stadig nedprioriterer trening til fordel for et par timer ekstra på lesesalen. 

Likevel vet vi at det å sove godt om nettene, og det å la kroppen få lov til å være i fysisk aktivitet, er noe av det viktigste vi kan gjøre med tanke på å mestre utfordringene vi står ovenfor. Spesielt gjør det å la kroppen være i fysisk aktivitet oss mer skjerpet, det vil si at konsentrasjonsevnen vår øker, og ikke bare under eksamenslesing, men også under selve eksamen. I tillegg blir vi i bedre humør og får mer energi. Det viser seg også at nattesøvnen bedres i stor grad. Alt dette resulterer i en mindre stresset kropp, og en mer produktiv hverdag.

En annen ting som også viser seg å redusere stress- og angstnivået i kroppen vår er nærvær med dyr. Hunder spesielt har vist seg å ha en beroliggende effekt på oss mennesker, og kanskje henger det sammen med den responsen en hund gjerne gir på vår sinnsstemning, vårt kroppsspråk og hva vi sier og gjør. Det viser seg faktisk at mennesker med hund har lavere blodtrykk i stressede situasjoner, og det viser seg at det å leke og kose med hunder kan øke nivået av neurotransmitterene serotonin og dopamin i kroppen, som virker beroligende og avslappende. 


I løpet av de siste årene har det ved flere universiteter og høyskoler verden over blitt satt opp såkalte "puppy-rooms" hvor stressede studenter kan komme og kose og leke med hunder. Og et raskt søk på google viser at studenter i tilknytning universiteter i Lancashire, Boston, Bristol, Surrey og San Fransisco har vært blant de heldige.

Jeg er så heldig at jeg selv har vokst opp med hund, og vet hvilken effekt nærværet med hund har på kropp og sinn. Denne erfaringen og kunnskapen har også en av mine klassekamerater her på Entreprenørskolen, Henrik, som denne uken arrangerte en "hundedag" i samarbeid med SiT. 

Da påmeldingen ble lagt ut ble de 120 plassene fylt opp i løpet av 30 minutter, og 400 studenter satte seg på venteliste. I tillegg fikk Henrik kjempestor respons fra Trondheims hundeeiere, som var positive til å ta med hunden sin i en time eller to slik at våre stressede studenter skulle få lov til å kose og klappe og forhåpentligvis klare å senke skuldrene et par hakk. 

På mandag kunne fire og fire heldige studenter være i hunderommet i ti minutter av gangen, og opplegget denne dagen ble en kjempesuksess. Jeg var så heldig å få lov til å være hundevakt i en hel time, og koste meg masse med å klappe og kose på hundene. I tillegg var det veldig godt å se hvordan studentene klarte å slappe av, at latteren satt løst, og at de gikk ut derfra med et lettere sinn og litt mer energi enn da de kom inn.


Latteren sitter løst hos studentene, og initiativtaker Henrik til høyre er fornøyd med dagens arrangement.
Foto: NRK Trøndelag
Kristine (forran til venstre) syntes det var hyggelig å kunne la stressede studenter få
kose med hunden hennes Darla for å slappe av og stresse ned.
Både Adressa, NRK, TV2 og Universitetsavisa snappet opp hendelsen, og syntes initiativet til Henrik var helt fabelaktig. Henrik har bestemt seg for at suksessen skal gjentas til våren, så det er bare å glede seg - og forhåpentligvis skal enda flere få gleden av å nyte de firbeintes beroliggende nærvær!

Klem Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar