søndag 6. desember 2015

10 tips til eksamenstiden!

Studenttilværelsen i disse dager er for mange av oss preget av stort arbeidspress, stress og eksamensnerver. Tiden vi er midt oppe i er kanaskje den tyngste og mest utfordrende perioden i løpet av semesteret. En ensformig hverdag som stor sett består av å komme seg opp tidligst mulig, få lest mest mulig, og så rekke hjem for å få akkurat nok søvn til å kunne komme seg opp igjen tidlig dagen etter.

Når dagene hvor selve eksamen står for tur nærmer seg, plages mange studenter av fenomenet eksamensnerver. I forkant av eksamen kan det føre til dårlig konsentrasjon, stress og netter med dårlig søvn. Reduserer det kvaliteten på hverdagen din slik at det går ut over de tingene du har å gjøre, er det lurt å prøve å endre situasjonen. Den typen eksamensnerver som derimot eventuelt oppstår under selve eksamen trenger ikke nødvendigvis være negative. Høyere puls og litt kaldsvetting kan være med på å skjerpe konsentrasjonen under eksamen, det kan oppleves som positivt stress, og kan faktisk være med på å bedre prestasjonen din.


Men det finnes ulike varianter av eksamensstress. Hos noen kan det bli så ille at man ikke klarer å takle nervene, og det kan i enkelte tilfeller utvikle seg til angst. Eksamensangst regnes som en form for prestasjonsangst, hvor frykten for å mislykkes tar overhånd. Går det så langt at angsten tar over og påvirker eksamensprestasjonen på en negativ måte, bør man ta ordentlig tak i det og gjøre noe med det. Det kan hjelpe å prate med familie og venner om det, eller benytte SiT´s helsetilbud. Det er synd om nerver og det å ikke mestre stresset ødelegger for prestasjonen din på eksamensdagen.

Under kommer noen gode råd du kan ta med deg i tiden fremover, som kan komme godt med enten om du kun har igjen én eksamen, eller om du ikke har første eksamen før mot slutten av desember. Eksamenstid er tøft og krever mye av deg som student. Du er nødt til å ta ansvar for egen læring, og det er ingen andre som passer på at du gjør som du skal. Prøv å vær disiplinert, planlegg dagene og la for all del ikke alle treningsøktene utgå til fordel for sene kvelder på lesesalen.

Ti eksamenstips

1. Ikke skyv eksamen unna. Den kommer når den kommer, uansett om du vil eller ikke. Forbered deg heller mentalt på å ta den, slik at du også blir mer disiplinert med tanke på lesingen.
2. Styrk motivasjonen din; Tenk at du er heldig som har muligheten til å studere, og at du bor i et land som gir deg så og si gratis utdanning. Gå inn i deg selv og finn en grunn for at du studerer det du gjør. Om grunnen er at du skal få deg en godt betalt jobb i ettertid - så kan det være motivasjon nok for å klare å jobbe hardt gjennom hele eksamensperioden!
3. Legg merke til pusten din nederst i magen og ryggen. Avspent kropp husker best. Finn deg en god arbeidsstilling når du leser og jobber med pensum. Smerter i rygg og nakke er ikke akkurat til hjelp i eksamensperioden.
4. Lær deg en avspenningsmetode. Kanskje du finner noe som passer deg her. Eller ta deg en tur på EksamensYoga, Smidig, Flyt eller en Stødig-time, hvor du både får trent og spent av i løpet av samme time. Spesielt Yoga kan hjelpe til med å bekjempe stress og få deg til å slappe bedre av. Og rekker du ikke å gå på en time, kan du prøve deg hjemmepå stuegulvet.
5. Start med lesingen i god tid (og nei, det er enda ikke for sent!). Skaff deg oversikt over pensum, og lag en realistisk arbeidsplan. Har du nå alt for lite tid til å komme gjennom hele pensum til eksamen; se på forelesningsnotater, plukk ut det viktigste, og lag deg en liste over hva du tror du kommer til å rekke å komme gjennom. Realistiske og oppnåelige mål skaper mestringsfølelse, i motsetning til å grave seg ned i en leseliste man aldri kommer til å bli ferdig med likevel.
6. Tenk gjennom hva du skal gjøre på eksamensdagen. Lag deg en prøveeksamen. Tenk at uansett hvor mye (eller hvor lite) pensum du kommer gjennom på forhånd, så skal du gjøre ditt beste.
7. Gjør deg kjent med eksamenslokalet. Finn ut i god tid hvor du skal være - det er kjipt å sitte i Trondheim spektrum hvis eksamenen din starter om to minutter i idrettshallen på Dragvoll. 
8. Ta deg tid til å lade batteriene. Legg bort bøkene og slapp av kvelden før eksamen. Du har en energikrevende morgendag foran deg. Spis og sov godt før eksamensdagen. Og ta deg gjerne en treningsøkt for å lufte hodet - vi vet jo hvilke positive effekter trening har på kroppen!
9. På eksamensdagen: når du får oppgaven - les den grundig! Det er lett å overse detaljer i oppgaveteksten hvis du ikke er konsentrert. Begynn med det du mestrer. Fokuser, fokuser, fokuser! Se på det som en treningsøkt hvor du skal gi maksimal innsats fra start til slutt.Ta pauser også under eksamen; Beveg og strekk deg. Drikk vann og spis ordentlig mat. Brus og godteri har lite gunstig effekt på blodsukkeret med tanke på konsentrasjon og prestasjon på eksamen.
10. Kom deg på trening. Dette synes jeg er det aller viktigste eksamenstipset. For uansett hvor mye vi har å gjøre, bør vi ta oss tid til å prioritere treningen. Ofte er det dessverre treningsøktene som ryker når vi føler vi har for mye å gjøre, men desto viktigere er det da å la kroppen få lov til å tømme seg for stress og krefter, slik at vi kan fylle på med ny energi og nye krefter. For meg er trening ene og alene det aller mest effektive for å håndtere stress og eksamensangst. Det er heller ikke så mye som skal til, noe som kanskje kan være med på å senke terskelen for å prioritere treningen; ta deg en halvtimes løpetur, gjør noen yogaøvelser på stuegulvet, eller hva med en 30 minutters effektiv styrkeøkt? Alt er så utrolig mye bedre enn ingenting!

Hadde det ikke vært deilig å føle det slik?

SiT driver også en psykososial helsetjeneste som du kan lese mer om her. Du kan benytte deg av muligheten til å kunne prate med en nøytral person, og det kan være veldig godt når det står på som verst nå i eksamenstiden. Tilbudet kan du selvfølgelig også benytte ellers i en til tider tøff studiehverdag. Og ønsker du flere tips og triks til hvordan du kan takle angst og stress, eller lese mer om hva det innebærer, ta en titt her.

Vi må huske på at i en stressende periode som det eksamenstid er, kan trening være med på å gi økt motivasjon, konsentrasjon, hjelpe deg med å stresse ned, slappe av og ikke minst gi bedre søvn. En økt hvor du virkelig får slitt ut kroppen gjør at du får fylt på med nye krefter og ny energi, som gjør deg bedre rustet til å takle utfordringene som står igjen frem mot juleferien. En konsentrert hjerne når man leser, og helt fri fra pensum på trening!

Masse lykke til med både lesing og eksamener i tiden fremover - så sees vi forhåpentligvis på trening! 


Klem Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar