søndag 26. oktober 2014

Hverdagsaktivitet - kampen mot stillesittingen

Tidligere i år kom helsedirektoratet med nye anbefalinger for vår daglig aktivitet. De nye anbefalingene som kom er den første store endringen som har blitt gjort på over åtte år. Det at de kommer med nye retningslinjer og anbefalinger, er et motsvar til den økende trenden vi ser med tanke på stillesitting. For vi sitter i ro mer enn noen gang før, både på lesesalen, i forelesning, hjemme og på jobb. Og i hverdagen når man har det travelt, er det ofte den planlagte treningen som ryker om vi ikke rekker å få gjort alle de andre tingene vi har på agendaen. 

Nå anbefaler helsedirektoratet minimum 150 minutter med moderat aktivitet pr uke, eller 75 minutter med litt høyere intensitet. For mange kan det virke ganske uoverkommelig, men her handler det bare om prioritering og planlegging. Det er nemlig lov til å både dele opp og porsjonere ut den daglige aktivitete, og her teller det både å velge trappene fremfor heisen og å sykle eller gå til både skole og jobb. 


For akkurat hva du gjør er ikke så farlig, det aller viktigste er bare å gjøre noe. Det å holde kroppen i bevegelse, få opp pulsen litt, det er så utrolig mye bedre enn alternativet.  

"Følger man de nye anbefalingene, øker man mulighetene for god helse og minsker risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og diabetes." - Helsedirektoratet

Og ja, det har blitt høst, det er kaldere og mørkere, og kanskje mindre fristende enn i de lyse årstidene å komme seg ut av døra. Men så vet vi jo også at om vi tar steget over dørstokken, så føles det så utrolig mye bedre etterpå. Det er lov til å ikke ha lyst til å trene hver dag og hele tiden, for det er ikke absolutt alle som er like glade i å trene og være i fysisk aktivitet. Likevel er det da viktig å tenke på at trening og fysisk aktivitet er noe vi har utrolig godt av, både fysisk og mentalt. Og spesielt nå som høstmørket har satt inn, kan det hjelpe godt på humøret og energinivået å få trent litt skikkelig innimellom. 


Selv om det blir tidligere mørkt, er både kaldere og våtere enn for bare noen uker siden, er det fortsatt fullt mulig å få seg noen fine og gode økter utendørs. Gå deg en tur rundt Nidelven, på Ladestien, ta den en liten løpetur i marka eller sykle deg en tur. Det er ekstra godt å få litt påfyll av frisk luft i tillegg til de andre positive effektene treningen har på kroppen! 

God søndag!

Klem Nina

3 kommentarer:

  1. Hvor er den trappa? Er det i Trondheim? :-)

    SvarSlett
  2. Den er ved Ilabekken. =)

    SvarSlett
  3. Det stemmer! Trappene ligger på Ila, og er supre å løpe i :)

    SvarSlett