søndag 17. mars 2013

5 gode grunner til å trene styrke

Det er kanskje ikke så lett å ta det første steget i forhold til å starte med styrketrening. Man har mest sannsynlig hørt at det er bra, men hvorfor er det bra? Og hva gjør det med kroppen din, fysisk og psykisk?

Det er kjent at utholdenhetstrening er bra for å opprettholde en gode helse, med sykdomsforebyggende og styrkende egenskaper. Styrketrening derimot, har opp gjennom mange år blitt undervurdert i forhold til sin enormt positive effekt, men nå er det i vinden som aldri før! Både mannen i gata, helsepersonellet og samfunnet generelt har åpnet øynene for de utrolige gevinstene man får av å utsette kroppen for tungt belastende styrketrening.

Her kommer 5 gode grunner til å komme i gang! Og trener du fast styrke fra før, kan du med god samvittighet klappe deg selv på skulderen i viten om at du gjør noe som er veldig bra for egen helse.

1)  Generelt bedre helse og redusert risiko for sykdom: 
Uansett om du er ung eller gammel, bør hovedfokuset ved trening ligge på de enorme helsegevinstene det gir. Som nevnt over har det tidligere kun blitt presisert at det er utholdenhet som har en positiv effekt på helsen, men det stemmer over hodet ikke. Riktig styrketrening kan ha en forebyggende og behandlende effekt på en rekke sykdommer og lidelser. Blant annet noen typer kreft, diabetes, benskjørhet (spesielt for kvinner!), ledd- og muskelsmerter, artrose, fedme, metabolsk syndrom, hjerte- og karsykdommer, samt angst og depresjon. Og som nevnt i forrige innlegg, er den viste sammenhengen mellom lav muskelstyrke og tidlig død et meget godt argument for å trene styrke!

2) Tåler bedre ytre belastninger:
En sterk kropp er bedre rustet for å møte hverdagens utfordringer, både hjemme, på jobb og på skolen. Det er vist at riktig styrketrening reduserer sykefravær relatert til både psykisk og fysisk helse fordi en sterk kropp tåler større påkjenning, både kroppslig og mentalt. Svekket muskelfunksjon kan begrense utførelsen av daglige aktiviteter, og øke risiko for fall og benbrudd. Sterkere muskulatur og sener bedrer gangevnen og balansen, øker bentettheten og forbedrer stabiliseringsevnen, noe som forhindrer fallulykker, og på den måten er det skadeforebyggende. Økt styrke bedrer også arbeidsøkonomien, noe som kan virke heldig inn på teknikk i ulike idretter.

3) Generelle fysiologiske effekter:
Riktig styrketrening påvirker mange fysiologiske faktorer i kroppen, deriblant øker muskelstyrken og muskelmassen, basalstoffskiftet og insulinfølsomheten går opp, positiv endring i lipidprofilen (reduksjon av LDL-kolesterol og økning av HDL-kolesterol), fettmassen og blodtrykket går ned, bentettheten, balanse og bevegeligheten går opp, noe som reduserer fallrisikoen, og det er vist at både leddsmerter og ryggsmerter går ned.

Kan dette avkrefte myten om at man
som jente generelt blir "stor" av å
trene styrke?
4) Bedre mental helse:
Det har blitt vist at styrketrening, i tillegg til andre former for fysisk aktivitet, kan ha en lindrende effekt på symptomer ved angst og depresjon. Det har enda ikke blitt bevist at styrketrening alene har en forebyggende effekt, men som behandling sammen med blant annet terapi, har det en reduserende effekt på bruk av medikamenter. Av trening blir man oppstemt og får overskudd, noe som igjen har en positiv mental effekt!

5) Kontroll over kroppssammensetning:
Det er ikke til å skyve under en stol at et ønske om en sterk og stram kropp henger høyt hos veldig mange. Med en kombinasjon av riktig kosthold og både styrke- og utholdenhetstrening, har du stor mulighet for å påvirke hvordan kroppen din skal se ut. Det krever stor innsats og mange timer med trening for å oppnå de resultatene man ønsker. Men med oppnåelige mål og riktig og nok motivasjon, er det aller meste mulig om man bare vil nok :)

Styrketrening er, dessverre for mange, ferskvare. Det betyr at det er noe man jevnt må bedrive for å få de gunstige og fantastiske effektene det kan gi. For mange ligger hovedfokuset på styrketrening rett etter nyttår og rett før sommerferien (om en stram kropp på stranden og nyttårsforsetter har noe med saken å gjøre vet jeg ikke?), men uansett er det viktig å inkludere treningen i hverdagen og opprettholde et kontinuerlig treningsmønster for å få positiv effekt og de resultatene man ønsker!

- Og jenter; man må ikke nødvendigvis bli stor for å kunne bli sterk! Men skal du bli sterk - så må muskulaturen belastes tungt! 


Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar