søndag 20. januar 2013

Sunne knekkebrød!

Mange av oss har helt sikkert "å spise sunnere" som ett av mange nyttårsforsetter, men det er dessverre lettere sagt enn gjort om vi ikke har hatt så gode kostholdsvaner tidligere. For å kunne oppnå et mål om å ha et totalt sett sunnere kosthold, er det lurt å tenke gjennom hvordan man kan endre vaner slik at man får et kosthold man selv er fornøyd med. Her gjelder det å tenke gjennom hva man egentlig ønsker å tilføre kroppen, hva kroppen har behov for, og å forstå konsekvensene et usunt kosthold kan ha.

Planlegging av hvordan man skal fordele innkjøp og matlaging gjennom uken er viktig. Det å holde seg til en plan og en handleliste gjør at man unngår unødige, og ofte usunne spontane innkjøp, og kanskje klarer man å holde seg til matbudsjettet!

Her kommer en oppskrift på sunne, hjemmelagde knekkebrød som jeg har fått av min gode venninne, Line :) De er svært enkle å lage, inneholder relativt billige ingredienser, og er fantastisk gode! Oppskriften gir 3-4 brett med knekkebrød, så én porsjon varer lenge! Bra for lommeboken, og bra for kroppen! Etter å ha prøvd disse får du nok ikke lyst til å kjøpe Wasa igjen, det får i hvertfall ikke jeg!

Oppskrift:

-  3,5 dl. Sammalt rug

-  3,5 dl. Havregryn, lettkokte

-  1 dl. kruskakli

-  2 dl. Solsikkekjerner

-  2 dl. Sesamfrø

-  1 dl. Linfrø

-  1 dl. Gresskarfrø

-  1 ts. salt

-  7 dl. vann

Alt blandes med slikkepott og fordeles på 3-4 stekebrett så tynt man klarer. Lurt å bruke silikonbakepapir, ellers må man smøre bakepapiret. Trykk først røren utover med en myk slikkepott, og smør det så jevnt utover. Jo mer vann det er i røren - jo lettere er det å få det tynt og jevnt. Men desto lengre steketid - finn en balanse.

Rut opp i passe store biter med slikkepotten og stek på 180 grader i ca 30 minutter. Snu brettene og bytt høyder på de underveis om du har flere i ovnen samtidig.

Etter 30 minutter tar du brettet(ene) ut av ovnen og snur knekkebrødene opp-ned. Dette er for at de skal bli helt tørre og sprø på undersiden også. Sett så brettene inn igjen, og stek til de får gylden farge. Tiden her varierer fra alt mellom 30-60 minutter, gjerne på lavere temperatur (feks 150 grader).

Når de er ferdige tar du brettene ut av ovnen, knekker knekkebrødene fra hverandre, og avkjøler de på rist. Enkelt og greit! Lagres i åpen boks, og holder seg lenge. Supre til frokost, lunsj, før trening, etter trening og med alle typer pålegg! Smaker også godt uten noen ting på!

Blandede ingredienser

Tilsatt passe mengde vann



Smør tynt utover og del opp med slikkepott
Fantastisk med brunost
Nina 

4 kommentarer:

  1. Knekkebrød er så godt! Jeg lagde noe lignende idag, søte og supersunne energibarer! :D Jammi!

    SvarSlett
  2. Ja, ikke sant! Og så enkelt! Nam, det hørtes deilig ut! Har planer om å lage noe lignende når jeg får tid :D

    SvarSlett
  3. Kan man halvere alt som star her, og den blir like god;P

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er klart man kan! Smaker like godt uansett :)

      Slett