tirsdag 22. januar 2013

Sov deg i bedre form

For å yte bra på trening, er det helt essensielt å sove godt om natten!


Som oftest når vi trener ønsker vi å gi alt! Vi har kommet oss på trening for en grunn, og opplevelsen av at svetten drypper og musklene verker er forbundet med høy innsats! For å komme i form må man ta i, og det finnes svært få snarveier til god helse og god fysisk form. Mange er bevisste i sin hverdag når det gjelder kosthold i forbindelse med trening, spiser riktig og i passe tid før trening - og også mat som restitusjon etter trening. Men dessverre er det ikke bare kostholdet og treningsøktene som er avgjørende for utfallet, for det å la kroppen hvile nok og riktig mellom slagene, er vel så viktig, og kanskje er det det aller vikigste! Ved å la kroppen hente seg inn når vi sover tåler vi større treningsbelastning, pluss at vi blir mindre utsatt for skader, overtrening og sykdommer.

Vi sover omtrent en tredjedel av livet, og de fleste tar søvnen som en selvfølge uten at man er bevisst på hva søvn faktisk gjør med kroppen vår. Søvn er en "gratis og bivirkningsfri" medisin, og får man den i riktig dose, har søvn en helbredende, gjenoppbyggende og forebyggende virkning på mange områder. For å få maksimalt ut av søvnen, bør vi sove til ca samme tidspunkt hver natt, ca like lenge, og i et mørkt og stille rom.

Et uthvilt hode er et konsentrert hode, og det å være fokusert er avgjørende for hvordan du presterer, det gjelder både på skole, jobb og trening! Store pluss ved å sove nok er også at man styrker immunforsvaret, gjenoppbygger kroppens vev, lagrer opplysninger i hukommelsen, regulerer appetitten, ofte blir i bedre humør, og mange blir mer motivert til å trene - og nok og riktig motivasjon kan være avgjørende for om vi blir liggende på sofaen eller tar på oss treningsklær og kommer oss ut døren.

Søvn er ikke bare avgjørende for resultatene vi får av trening, trening er også avgjørende for våre søvnresultater. Undersøkelser viser nemlig at personer som trener jevnt sovner raskere, har totalt lengre søvntid, mer av den dype søvnen, færre oppvåkninger og mer stabil søvn sammenlignet med de som ikke trener. Men for mange studenter som er flinke til å trene jevnlig, er det ikke søvnkvaliteten som er problemet, men det å få nok timer på puten. Tidsklemmea skviser ofte ut søvntimene til fordel for studier, deltidsjobbing og sosiale festligheter. Og et vanlig mønster er å kjøre på for fullt i ukedagene, og "ta igjen" søvnen i helgene. Men her viser forskning at det dessverre ikke har særlig stor effekt. Du føler deg kanskje uthvilt når du våkner lørdag formiddag, og tenker du har tatt igjen den tapte søvnen for uken som gikk, men sannheten at det dessverre ikke fungerer slik. Går man mange dager med lite søvn, og så sover ut, gir det en følelse av restitusjon, men foregår det over lengre tid, går det ut over yteevnen vår. Som med trening, så finnes det altså ingen snarveier når det kommer til søvn!

Sleep tight and sleep right!

Nina


2 kommentarer:

  1. Tenk, søvnen er en del av treningen :) herlig vet!

    SvarSlett
  2. Ja, det er fantastisk! I hvertfall for oss som liker å sove :)

    SvarSlett