torsdag 17. januar 2013

Nyttårsforsetter - mål med mening?


2012 var et herlig år på mange måter, og som de fleste sikkert føler, fløy det av gårde! Vi er inne i ett nytt år, ett nytt år med nye muligheter, sier mange! Januar er måneden for å sette mål og lage planer, listen over nyttårsforsetter kan være milelang. 

Det gikk kanskje ikke så bra på eksamen før jul som vi skulle ønske, vi fikk kanskje ikke trent så mye som vi egentlig hadde planlagt forrige semester, vi var kanskje ikke sosiale nok, klarte ikke å legge oss så tidlig som vi hadde tenkt, og ja, det er mye vi kan se tilbake på og være misfornøyd med. Men nå er det januar, og det er på tide å løfte hodet og se fremover. Tenke på hva man ønsker å gjøre anerledes dette året - og så finne ut hvordan det kan gjøres!


Et nyttårsforsett er et uttrykt mål, en plan eller et ønske for det nye året. Det kan være å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, kutte uvaner, etablere nye vaner, øke en ønsket aktivitet eller minske en uønsket, for å gi seg selv en høyere livskvalitet.
 

Mange kjenner seg nok igjen i beskrivelsen over, og har ofte ønsker, mål og planer for det nye året - ting man gjerne vil gjøre anerledes i forhold til i fjor. For de aller fleste handler nyttårsforsettene om livsstilsendringer, enten det er å gå ned i vekt, bli bedre trent, trene mer eller legge om kostholdet. For studenter handler det også ofte om at man ønsker å gjøre det bedre på skolen. Enten det er å leser mer og oftere, eller det er å komme seg på forelesninger, så handler det også her om å endre vaner. Men det er viktig at vi ikke setter krav til oss selv som demper livsgnisten, og jo vanskeligere målene er å nå, desto større blir fallhøyden om vi ikke klarer det. Et mål skal heller være et ønsker, noe å se frem til, og som du gleder deg til å oppnå. 


Det er viktig å legge en langsiktig plan, og bruke god nok tid på å sette seg realistiske og gjennomførbare mål. Det er lurt å finne ut hvorfor man ønsker å oppnå det man bestemmer seg for, og å finne den egentlige motivasjonen. Nyttårsforsetter kan, som alle vet, lett bli litt krampeaktige, og da er det også mye lettere å falle av. Vi må huske på at løpet ikke er kjørt om vi ikke klarer å holde oss til planen hver dag, det er menneskelig å feile. Ikke vær for streng mot deg selv - se heller om du kan lære noe av de feilene du gjør! 


På veien mot målet kommer her 5 tips som forhåpentligvis fungerer:


1: Bryt ned hovedmålet i mindre, mer konkrete delmål.


2: Gi deg selv en form for belønning når et av disse delmålene er oppnådd.


3: Fortell folk rundt deg hva du prøver å oppnå. Du forplikter deg, og det blir vanskeligere å sluntre unna.


4: Fokuser på fordelene ved det å lykkes, og følelsen det gir å nå et mål. 


5: Før dagbok over framskrittene du gjør, og vær ærlig i loggføringen, du tjener sjeldent på å lyve for deg selv!



Ikke alle ønsker å legge om livsstilen sin eller sette seg nye mål.......


Nina :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar