mandag 29. februar 2016

TRX-Styrke

God mandag, sprekinger!

Vi kickstartet uken med å lansere vårt splitter nye timekonsept TRX-Styrke i dag. 12.30 gikk aller første time av stabelen, og spreke og flotte Ane instruerte oss gjennom 45 tunge og effektive minutter. 

Flinke Ane instruerer!
Helt full time - det er gøy!
På starten av timen fikk vi god instruksjon i hvordan slyngene skulle brukes, justeres og tilpasses eget nivå. Under oppvarmingen på ca 10 minutter gikk vi gjennom alle øvelsene som skulle brukes i løpet av timen, slik at vi allerede da fikk kjenne på og teste ut de ulike øvelsene vi skulle bruke i hoveddelen.

Pushups i slynge - utfordrene og tungt
Hoveddelen på Ane's time bestod av fire arbeidsbolker, som hver inneholdt 2-3 øvelser som ble jobbet gjennom i 2-3 serier. Vi fikk arbeide med både knebøy, utfall, pushups, hamstring curl, ab crunch og mange flere og gode øvelser. 

Ane demonstrerer ulike nivå av hamstring curl 
Hamstring curl til krampa tar deg!
Fikk du ikke plass på timen i dag så har du en ny mulighet både på onsdag og på søndag, og siden det er to og to instruktører som deler på hver time, er det Caroline K som er nestemann ut på mandagstimen i uke 10. 

Tommel opp for TRX-Styrke!
Caroline er klar for time neste mandag!
Tommel opp for slyngetrening! Dette var virkelig en god time hvor vi fikk jobbet oss gjennom hele kroppen med kontrollerte og samtidig utfordrende øvelser. 

Ha en fortsatt sprek dag!

Klem Nina

søndag 28. februar 2016

Hjemmelagde knekkebrød!

Knekkebrød har vært et hot tema i media den siste tiden, og det diskuteres frem og tilbake hvor bra disse "hjemmelagde" kjøpeknekkebrødene egentlig er for deg. Stort sett handler det om at mange av de inneholder for mye salt sammenlignet med den anbefalte daglig dosen på fem gram, og hva er vel ikke da bedre enn å bare lage de selv? Så har du i hvertfall kontroll på hva du putter i kroppen din!

Når man lager hjemmelagde knekkebrød, mener jeg at man kan ha i så og si akkurat det man ønsker av frø, korn, meltyper, nøtter etc, og at det bare er fantasien som setter grenser. Skulle du likevel trenge en enkel, sunn og velsmakende oppskrift kan du følge den jeg brukte da jeg lagde meg knekkebrød til frokost i dag tidlig.

De er svært enkle å lage, inneholder relativt billige ingredienser, og er skikkelig gode. Oppskriften gir 3-4 brett med knekkebrød, så én porsjon varer lenge. Bra for lommeboken, og bra for kroppen! Etter å ha prøvd disse får du nok ikke lyst til å kjøpe Wasa igjen, det får i hvertfall ikke jeg!

Oppskrift:

-  3,5 dl fibra fullkornsmel
-  3 dl havregryn, lettkokte
- 1 dl havregryn, store
-  1 dl kruskakli
-  2 dl solsikkekjerner
-  2 dl sesamfrø
-  2 dl linfrø
- Hakkede mandler
- Hakkede tranebær
- Hakkede gojibær
-  1 ts salt
-  7-8 dl vann


Alt blandes med slikkepott og fordeles på 3 stekebrett så tynt man klarer. Jo mer vann det er i røren - jo lettere er det å få det tynt og jevnt. Men desto lengre steketid - finn en balanse.



Rut opp i passe store biter med slikkepotten og stek på 150 grader i ca. 30 minutter. Snu brettene og bytt høyder på de underveis om du har flere i ovnen samtidig.

Etter 30 minutter tar du brettet(ene) ut av ovnen og snur knekkebrødene opp-ned. Dette er for at de skal bli helt tørre og sprø på undersiden også. Sett så brettene inn igjen, og stek til de får gylden farge. Tiden her varierer fra alt mellom 20-30 minutter. Når de er ferdige tar du brettene ut av ovnen, knekker knekkebrødene fra hverandre, og avkjøler de på rist. 


De bør lagres i åpen boks, og holder seg lenge. Supre til frokost, lunsj, før trening, etter trening og med alle typer pålegg! Smaker også godt uten noen ting på!
Håper du har hatt en herlig søndag og at du er klar til å ta fatt på nok en sprek uke!

Klem Nina

onsdag 24. februar 2016

Oppstart TRX-styrke

Gladnyhet; Allerede neste uke starter vi opp med TRX-gruppetimer slik vi har reklamert for både her på bloggen og på facebook.

Som jeg skrev her på bloggen for noen uker siden, hadde vi kurs med en av Norges to Master Trainers i TRX, Christina Therkildsen for å bli sertifiserte TRX-instruktører. Etter sertifiseringskurset har vi nå brukt tid på å sette rammer for hvordan vi ønsker at det nye timekonseptet vårt skal være, og er klare for lanserning allerede førstkommende uke - så her er det bare å glede seg! 


Mandag 29. februar går første TRX-time av stabelen, og vår flinke og dyktige instruktør Ane leder an. I tiden fremover blir det TRX-time på Dragvoll mandager fra 12.30 - 13.15, onsdager fra 18.30 - 19.15 og søndager fra 15.00 - 15.45, hvor to instruktører kjører de ulike timene annenhver gang. På mandager blir det Ane og Caroline K, onsdager blir det Christopher og Audun, og på søndager blir det Eli og Camilla. 


Den nye TRX-timen vår har fått navnet TRX-Styrke, og her blir det som navnet tilsier hovedfokus på styrketrening. Timen er lagt opp med enten supersett eller trisett med 8-12 repetisjoner for hver øvelse. Så i løpet av de 45 minuttene timene varer, er det lagt opp til at du skal få kjørt en ordentlig god og effektiv styrkeøkt for hele kroppen. 


Som jeg skrev i forrige innlegg om den nye gruppetimen vår, er det mange fordeler ved å trene i slynger. For eksempel trener du både funksjonell styrke og øker fleksibiliteten, balansen og stabiliteten din på en gang, alle viktige elementer i hverdagen, og spesielt om du ønsker å bli både sterkere, raskere og i bedre form. Og det som er så utrolig fint med TRX, og slyngetrening generelt, er at dette er en treningsform for absolutt alle, uansett nivå og hva man ønsker å oppnå med treningen. Slyngetrening brukes i dag i alt fra skaderehabilitering til toppidrett, og vi ser også at bruken av slyngene på alle sentrene våre har blitt veldig populært.


Når man trener i slynger, kan man trene både armer og bein, underkropp som overkropp, men viktigst av alt er effekten denne treningsformen har på kjernemuskulaturen. Kjernemuskulaturen er en fellesbetegnelse for de aller innerste stabiliseringsmusklene: Transversus (mage) og Multifidene (rygg), muskler som befinner seg innenfor det ytre laget av muskulatur. I samarbeid med både de store muskelgruppene utenfor kjernemuskulaturen, samt bekkenbunnsmuskulatur og mellomgulvet, handler stabiliseringskontroll om et samarbeid av alle de overnevnte. Stabilitet er nødvendig for å skape effektive arbeidsforhold for musklene som er involvert i en bevegelse, og det sier seg selv at jo bedre kontroll man oppretter, og jo sterkere de stabiliserende musklene er, jo bedre arbeidsforhold vil de bevegende musklene få. 


Oppsummert betyr dette at slyngetrening er en utrolig viktig og effektiv treningsform for både Ola og Kari Normann, for toppidrettsutøvere, for rehabiliteringspasienter og for deg som rett og slett ønsker å bygge en sterk, sunn og skadefri kropp - og gutter; dette er like viktig for dere om dere ønsker å kunne løfte tyngre og bli sterkere uten å påføre dere skader. I følge Olympiatoppen kan man derfor si at slyngetrening både forebygger skader og bidrar til økning av spesifikk prestasjonsevne, for eksempel når man trener styrke eller løper. Blir du overbevist? Da håper jeg vi ser deg på en av timene våre i tiden fremover!


Har du spørsmål om de nye timene våre? Ta kontakt med idrettsrådgiver Trine på trine.rishovd@sit.no.

Klem Nina

fredag 19. februar 2016

En litt anerledes fredagspizza

Enda en uke er omme, og det er endelig fredag. Min favorittdag. Middagsplanene hos de fleste nordmenn består i dag av den nye norske nasjonalretten Taco eller hjemmelaget pizza. Hjemmelaget pizza er en av mine absolutte favorittmiddager, og denne gangen har jeg prøvd ut en ny variant; tunfiskpizza. 

Vi snakker ikke om den varianten hvor det er tunfisk oppå pizzaen, slik mange kanskje har smakt før. Nei, her er tunfisken en del av pizzabunnen, sammen med havregryn, oregano, salt og egg. Dette høres merkelig ut, og det så ganske merkelig ut mens jeg holdt på å lage det også. Men av og til blir man overrasket over hvor godt noe så merkelig kan smake!


Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk da jeg bestemte meg for å prøve ut denne pizzaen som et alternativ til vanlig hjemmelaget pizza. Men etter at den var kladdet sammen, stekt og smakt på, ble jeg overbevist. 
Nå for tiden florerer det av merkelige oppskrifter rundt omkring på ulike blogger på nettet, og ofte inneholder oppskriftene ingredienser jeg ikke en gang har hørt om tidligere. Likevel er det av og til artig å legge skepsisen til side, og prøve noe helt nytt! 


Oppskrift (for 2 personer)

Bunn:
60 g havregryn
2 bokser tunfisk
2 egg
oregano
1 ts salt

Fyll:
Her er det lov til å bruke det man liker best!
Fersk sjampinjong
Løk
Hvitløk
Pesto
Hakkede tomater
Ost
Auberginer
Ananas
Spinat
Ost til topping

Fremgangsmåte

1) Forvarm ovnen til 225 grader.

2) Sil vannet av tunfisken. Bland så tunfisk, egg, havregryn og oregano god sammen. Spe med vann hvis røren blir tørr.



3) Fordel "pizzadeigen" utover en bakeplate med bakepapir, og stek bunnen nederst i ovnen i ca 15 minutter (til den blir sprø).


4) Stek sjampinjong, løk og hvitløk sammen i litt olje


5) Sil ut en del av væsken av de hakkede tomatene. Fordel pesto utover den ferdigstekte bunnen, ha så på tomatene og ferdigstekt løk/sjampinjong/hvitløksblanding.




6) Legg så på det du ellers måtte ha lyst til å ha på pizzaen din. 




7) Strø over ost, og stek alt sammen i 12-15 minutter på nederste rille. Skjær opp og server!

God helg - håper det smaker!

Klem Nina

tirsdag 16. februar 2016

Trangt på trening?

Nytt år og nytt semester betyr ofte høytid for treningsbransjen. Pågangen på sentrene landet over får en bratt kurve oppover på starten av året, når både nyttårsforsetter og planer om å starte et "nytt og sunnere" liv står øverst på prioriteringslisten. På grunn av dette har du kanskje i løpet av de siste ukene opplevd at det er ganske mange andre som også er på trening akkurat når du har bestemt deg for å trene? 

Det kan tære på treningsmotivasjonen å måtte stå i kø for å få brukt de stativene eller apparatene du hadde planlagt, og det at man vet at det er veldig fullt på sentrene akkurat når man hadde tenkt til å trene, kan gjøre at man ikke kommer seg over dørstokkmila. Spesielt hvis man stort sett besøker sentrene våre akkurat i de tidsrommene hvor det er ganske fullt, som stort sett er mellom 16 og 21, får man fort en følelse av at det alltid er  fullt, men heldigvis stemmer ikke dette. 

Bortsett fra tidsrommet mellom klokken 16 og 21, og tidlig om morgenen, er det faktisk ikke så mange trenende resten av dagen. Og det er jo fullt mulig å dra fra skolen midt på dagen for å få deg en god og effektiv treningsøkt, for så å dusje, skifte og dra opp til forelesning igjen senere. Og for at du skal kunne planlegge treningen din ut fra når og hvor mange andre som er og trener, har vi en funksjon på nettsiden vår som hele tiden oppdaterer live hvor mange som er og trener på hvert av sentrene våre. Det første du gjør for å finne denne oversikten er å gå inn på sit.no/trening, og så kan du følge trinnene beskrevet nedenfor.


Inne på nettsiden vår finner du en knapp som heter vis pågang:



Når du klikker på den, får du opp følgende side:



1. Øverst kan du velge om du vil se alle grafene samtidig, eller bare for Gløshaugen, Dragvoll, Portalen eller DMMH. 

2. Den røde vertikale streken markerer nåtid, og på inneværende dag vil tidsperioden før markeringslinje være data fra samme dag, og området etter linjen viser data fra én uke tilbake i tid. 

På alle sentrene våre trekkes deltagerne på gruppetimene fra totalsummen. 

Det vil altså si at du kan følge med på hvor mange som er og trener på sentrene våre til en hver tid, for så å planlegge din egen trening ut fra det. Og hvis du ser på området under pilen på grafen nedenfor, ser du at det går an å få trent uten å måtte stå i kø eller vente på opptatt utstyr.


Har du ikke annen mulighet enn å trene i det travleste rushet, så er det lov til å spørre om du kan trene mellom andre, og kanskje lønner det seg å være litt fleksibel med tanke på rekkefølgen på programmet ditt. Husk også at du kan låne Armfeldtsalen og utstyret der hvis det er ledig.

No excuses - just do it! ;)

Klem Nina

søndag 14. februar 2016

Partners in Crime - vel gjennomført!

I anledning alle hjerters dag i dag, søndag 14. februar, kjørte våre flotte og spreke instruktører Ane og Christopher tematimen Partners in Crime. Hele 13 tomannslag deltok på timen, og det ble både morsomt, utfordrende og veldig slitsomt. 

Christopher forbereder timen

Som jeg skrev i forrige innlegg, var det lagt opp til at man på denne timen skulle jobbe to og to sammen med parøvelser. Eksempel på øvelser som ble brukt var at den ene sto i planke mens den andre hoppet over, og så byttet man, og et annet eksempel var at man gjorde et visst antall situps med beina rundt livet til partneren, før man byttet. 

Ane og deltager Una

"Det var et veldig morsomt konsept. Utfordrende, men med mye latter og glede." 
- Una, deltager




Både Ane og Christopher syntes det var utrolig morsomt å få lov til å prøve ut konseptet de hadde planlagt, og det å lage en story til timen var anerledes og veldig gøy. Og så vil det spreke paret få takke alle som deltok på timen i dag - dere jobbet skikkelig bra!



Etter timen fikk de mange gode tilbakemeldinger fra deltagerene, og flere syntes det var veldig artig å få et slikt tilbud som de kunne være med på, hvor de både fikk trent og samtidig hatt det veldig gøy. 

"Det var skikkelig bra, mye bra og varierte øvelser og tunge! Det var motiverende å jobbe sammen." - Helene, deltager


Ane og Christopher er enige i at vi her i SiT er veldig heldige som får muligheten til å eksperimentere med kunnskapen vår, og lage morsomme, utfordrende og litt anerledes timer innimellom. 

Ha en fortsatt fin søndag kveld!

Klem Nina