søndag 15. mai 2016

Hundekosedag + eksamenstid

Vi kjenner på det alle sammen, eksamensstresset som i større eller mindre grad har flyttet inn i kroppene våre. Skuldrene våre holder seg gjerne to cm nærmere ørene gjennom de siste ukene før sommeren, og dette resulterer ofte i at nattesøven ikke er så god som den pleier, at vi er litt sløve med kostholdet og at vi støtt og stadig nedprioriterer trening til fordel for en eller to timer ekstra på lesesalen. 

Likevel vet vi at det å sove godt om nettene, det å spise sunt og det å la kroppen få lov til å være i fysisk aktivitet er noe av det viktigste vi kan gjøre med tanke på å mestre utfordringene vi står ovenfor nå i eksamenstiden. Spesielt gjør det å la kroppen være i fysisk aktivitet oss mer skjerpet, det vil si at konsentrasjonsevnen vår øker, og ikke bare under eksamenslesing, men også under selve eksamen. I tillegg blir vi i bedre humør og får mer energi. Det viser seg også at nattesøvnen bedres i stor grad. Alt dette resulterer i en mindre stresset kropp, og en mer produktiv hverdag.


Flotte hundevakter; Kaja og Vytautas
En annen ting som også viser seg å redusere stress- og angstnivået i kroppen vår er nærvær med dyr. Hunder spesielt har vist seg å ha en beroliggende effekt på oss mennesker, og kanskje henger det sammen med den responsen en hund gjerne gir på vår sinnsstemning, vårt kroppsspråk og hva vi sier og gjør. Det viser seg faktisk at mennesker med hund har lavere blodtrykk i stressede situasjoner, og det viser seg at det å leke og kose med hunder kan øke nivået av neurotransmitterene serotonin og dopamin i kroppen, som virker beroligende og avslappende. 

Velkommen til hundekosehimmelen!
I løpet av de siste årene har det ved flere universiteter og høyskoler verden over blitt satt opp såkalte "puppy-rooms" hvor stressede studenter kan komme og kose og leke med hunder. Og et raskt søk på google viser at studenter i tilknytning universiteter i Lancashire, Boston, Bristol, Surrey og San Fransisco har vært blant de heldige.

Jeg er så heldig at jeg selv har vokst opp med hund, og vet hvilken effekt nærværet med hund har på kropp og sinn. Denne erfaringen og kunnskapen har også en av mine klassekamerater her på Entreprenørskolen, Henrik, som før jul tok initiativ til NTNUs første hundedag i samarbeid med Sit.


Henrik og valpen Nelson
Hundedagen før jul ble en braksuksess, og det fristet dermed til gjentagelse. Denne uken var det på nytt duket for hundekos oppe på Gløshaugen, og i anledning forrige events popularitet var det nå hundekosedag både torsdag og fredag. Da påmeldingen ble lagt ut ble plassene fylt opp relativt raskt, og ventelisten ble bare lengre og lengre. I tillegg fikk Henrik kjempestor respons fra Trondheims valpeeiere, som var positive til å ta med hunden sin i en time slik at våre stressede studenter skulle få lov til å kose og klappe og forhåpentligvis klare å senke skuldrene et par hakk. 

Torsdag og fredag kunne altså et par heldige studenter være i hunderommet i ti minutter av gangen, og opplegget ble igjen en kjempesuksess. Jeg var så heldig å få lov til å være hundevakt i to timer på fredagen sammen med min gode venninne og klassekamerat Kaja, og koste meg masse med å klappe og kose på valpene. I tillegg var det veldig godt å se hvordan studentene klarte å slappe av, at latteren satt løst, og at de gikk ut derfra med litt mer energi og litt lavere skuldre enn da de kom inn.

Valp Charlie og eier Amalie

Charlie lokker frem smil og latter hos studentene

Henrik er ferdig på NTNU nå til sommeren, og jeg håper derfor inderlig at noen tar dette flotte initiativet videre i neste eksamensperiode! Så får forhåpentligvis enda flere gleden av å nyte de firbeintes beroliggende nærvær! 

Klem Nina


Fine Charlie

2 kommentarer:

  1. Hei! Kunne du skrevet om åpningstidene på treningssentrene for sommeren? Det hadde vært veldig kjekt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det kommer mer informasjon om både treningstilbud og åpningstider på sentrene våre om ikke så lenge! Takk for tips :)

      Slett