mandag 11. juni 2012

Jenter på hjul i Kroatia

Turister i Split!
Sist uke reiste jeg sammen med tre venniner til Split i Kroatia. Planen var å sykle rundt fra sted til sted for å se fin natur, samt bade og grille kropp. Det viste seg at Kroatia er perfekt for begge deler! 

Vi hadde ikke planlagt så mye på forhånd - kun plass å bo første natta og leie av sykkel. Vi var et døgn i Split først, for deretter å pakke sakene i sykkelvesker og legge oss på hjul til nye steder. Syklene fikk vi leie i en uke hos Meridien Ten for ca 150 euro hver. Her var de veldig hyggelige og ga oss mange tips om hvor vi burde dra innom. Vi fikk også et nydelig, turistvennlig kart, med forslag til reiserute. De syntes kanskje vi var litt dumme da vi før avreise spurte: "Thank you - so where do we go now?" Etter å ha blitt pekt i retning fergekaia trillet vi jodlende ned og tok ferge til øya Brac som ligger en times fergetur fra Split.


























Som nevnt hadde vi ikke noen plan for hvilke steder vi skulle stoppe for å sove. Vi så an dagsformen og bade/solingslysten. Det er imidlertid veldig vanlig at privatpersoner leier ut leiligheter til turister. De ville helst at vi skulle bli flere netter, men vi fikk likevel sove for 100 kuna natten (ca 108 kr). Da fikk vi som regel ok fine leiligheter med to soverom, bad og kjøkken. Inntrykket av det kroatiske folk er bare positivt! Vi møtte så mange hyggelige og behjelpelige mennesker! Selv på de typiske turistplassene var selgere veldig diskrete og ikke masete som man ofte kan oppleve i "syden" (om det er lov å si). Selvsagt hadde vi en stor fordel av å kunne reise så tidlig i juni, utenfor turistsesongen. Senere om sommeren er det nok mer trøkk der, og da hadde vi sikkert hatt større vansker med å finne ly for natten uten å ha bestilt på forhånd.
Viktig å fylle på med væske i varmen!



Ida tar en vurdering for veien videre.
Sykkel er perfekt! Her fant vi en fin spot og parkerte turkameratene!

Etter noen dager på sykkelsetet med turmåler på styret innså vi at 10 mil kunne være et oppnåelig mål. Dette ble vårt eneste stressmoment på turen - ville vi runde Kroatia med 10 mil? Vi lagde til og med sang om dette, med tittelen "the Trip of our lives".
Innmari fornøyde etter å ha syklet opp til Adriaterhavets høyeste fjell, Vidova Gora, på 780 meter.
Badenymfer! Ida, MA, Tea


 Amazing Race!!!

Mira serverte schnapps, og vi prøvde å konversere
med enkeltord på engelsk/tysk/italiensk/fransk


























En av dagene da vi var på vei til Bol fra Milna, hadde vi ikke egentlig bestemt hvor langt vi skulle sykle før vi fant sted for natten. Det endte med en spontan avgjørelse på å stoppe i Nerezisca, en liten landsby litt opp i høyden. Vi hadde en stund litt problemer med å finne ledig plass å bo, og med lavt blodsukker ble det nesten litt ampert. Så fikk vi hjelp av butikkdama på lokalkiosken som ringte til Mira - vår reddende engel! Hun hadde ledig "apartman" til oss. Hun bodde på toppen av landsbyen, så vi måtte ta trappene opp et stykke til henne. På dette tidspunktet følte vi oss som verdige deltakere til Amazing race.



Tea & me
Marianne & scampi


Kroatia og Split anbefales på det varmeste! Men også sykkelferie generelt - det er en ypperlig måte å bli bedre kjent med nye steder! Og så får man en god dose fysisk aktivitet, som heller ikke er en selvfølge på ferietur. Gode venner og godt humør er en fordel å pakke med, og jeg er meget fornøyd med mine turkamerater. Vi studerte sammen i Trondheim, men nå er de i jobb i Oslo, så det var veldig hyggelig å treffe de igjen. The trip of my life!

Marit Anne

6 kommentarer:

  1. Det så ut som en herlig tur :) Inspirerende!

    SvarSlett
  2. Høres ut som en fantastisk tur:) Gleder meg til å høre mer om den neste helg!;)

    SvarSlett
  3. Åh så roligt :-) hälsa alla och ta hand om er! Kram // Sofia... Marocko

    SvarSlett
    Svar
    1. Sofia! :) Ja, denne turen tror jeg du hadde likt! Håper alt er bra med deg! Jentene hilser!

      Slett
  4. Ser konge ut! Men dere må ha vært vanvittig flinke til å pakke, hvis dere fikk plass til alt i de sykkelveskene der? Hvordan gjorde dere det?

    SvarSlett
  5. Så kjempespennende å lese om turen din, Marit Anne! Og herlige bilder! Ser ut som dere hadde det veldig gøy! Fortsatt god sommer!

    SvarSlett