fredag 28. september 2012

Herlig høstmiddag; Fårikål!

Fårikål er, som mange vet, Norges ene, ubestridte nasjonalrett. Kåringen av nasjonalretten skjedde for ca 40 år siden, da Nitimens lyttere stemte frem fårikål til førsteplass. Fårikål har fått en helt egen dag, siste torsdag i september, altså i går, som har blitt den store fårikål-dagen!

Fårikål er svært enkelt å lage, og smaker utrolig godt. Retten er kanskje aller best en eller to dager etter, så lag gjerne mye! Det er både hverdagskost og festmat, og nå som høstmørket og kulden trenger på - er det en fin unnskyldning for å inviterer gode venner på middag! Vi var noen jenter som stelte i stand fårikål-lag torsdag ettermiddag!

Ingredienser:   (til 4 pers.)

1,5 kg fårikålkjøtt
1,5 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
   3 dl vann
Slik gjør du:

1. Del hodekålen i båter.

2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.) 

3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter

Tips
Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

Kål og lammekjøtt!
Svært enkelt å lage! Kutte opp kål..

...skrelle poteter...
 ...ha i kjøtt, salt, pepper og vann..

Så skal det bare putre for seg selv i ca 2 timer!




Og der var fårikålen ferdig - enkelt og godt!








Sultne jenter står i kø!
Gunnhild og Ane
Mari overrasket med eplekake!
Helt fantastisk!! :)






































God fornøyelse!

Nina :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar