torsdag 7. november 2013

"Vil du høre - ta vare på øret"


Øret er et komplekst organg - ta vare på de to du har!
Lydvolum og hørselskader

På gruppetimene vi har her i SiT Idrett bruker vi musikk som et hjelpemiddel for å lage og gjennomføre gode og optimale treningsøkter. Vi som instruktører varierer og justerer lyd og volum etter intensitet, hvor man er i timen, timetype og etter ulike øvelser.

Høy lyd kan være en del av en positiv opplevelse i forbindelse med gruppetreningstimer, og dermed fremme trivsel og treningslede for mange deltagere, og for instruktøren som har timen. Men på den andre siden kan for høy lyd medføre helseplager som hørselsskade, tinnitus, lydoverfølsomhet og i verste tilfelle hørselstap. Skader i den delen av øret som tar i mot og registrerer lydbølgene kan ha store konsekvenser, og når problemet oppdages av personen selv er skaden ofte kommet alt for langt på vei, og kan til og med ha rukket å bli ganske alvorlig.

Øret er ett av sanseapparatene våre og det tåler en viss dose med støy i løpet av et normalt liv. For eksempel hvis man over utsettes for en støydose på over 85 dB i 8 timer i 40 år, gir dette en økt risiko for hørselstap på om lag 15%. Det er viktig å være klar over at dB skalaen er eksponentiell, det vil si at intensiteten dobles hvis lydnivået økes med 3 dB. Risikoen for såkalt «larmskade» vil dermed økes drastisk for hvert hopp i dB-skalaen. Forholdet mellom lydnivå og larmskade er også gyldig for høyere lydnivåer; med et lydnivå på 95 dB vil risikoen oppstå allerede ved 50 minutter eksponering pr.døgn, og ved 100 dB allerede ved 15 minutter eksponering pr.døgn.

Forrige uke hadde vi, som nevnt tidligere, en uke hvor vi fokuserte på akkurat dette med lydnivå på gruppetimene våre. Det ble tatt stikkprøver på noen timer, hvor det ble foretatt to målinger i løpet av den aktuelle timen. Den ene målingen ble foretatt rett ved høytalerene, og den andre i midten av salen. Hver av målingene varte i ett minutt, og det var ca to desibel forskjell i lydnivå ved de to målepunktene. Stort sett viste målingene som ble tatt at vi holder oss i underkant av 95 dB, som er den øvre grensen vi har satt her i SiT Idrett, og dette er vel og bra for både deltagere og instruktører.

Unngå å høre for mye på vuvuzelaer! 
Selv om vi som instruktører nå etter fokusuken har blitt ekstra observante på dette med bruk av lydvolum på timene våre, minner jeg igjen om at det er veldig fint om du sier i fra til instruktøren på timen din hvis du opplever ubehagelig høy lyd. Dette kan gjelde kun på én enkelt sang, eller generelt i løpet av timen. Det er også viktig å prøve å gi beskjed til instruktøren under timen hvis du opplever ubehag, og vi skal være enda flinkere til å følge med. På den andre siden er det også lov til å si i fra hvis du skulle ønske instruktøren brukte litt høyere lyd under hele timen, eller om det er ønskelig at lyden skal skrus enda mer opp under for eksempel pulstoppene/siste styrkesang osv.

Det er ikke bare på gruppetimer det er viktig å passe på at lyden ikke er skadelig høy. Utviklingen de siste årene viser en skremmende tendens til hørselsskader, spesielt hos unge mennesker, etter å ha hørt på musikk med skadelig høyt volum på mp3-spillere/smarttelefoner osv. I følge Verdens Helseorganisasjon, WHO, kan det å høre på musikk med lydstyrke på 85 desibel eller mer i mer enn én time sammenhengende skade hørselen. Over halvparten av unge mennesker som bruker mp3-spillere hører på musikk i over en time om dagen, og en fjerdedel hører på musikk i mer enn 21 timer i uken i følge en undersøkelser gjort av RNID (The Royal National Institute for Deaf People). I en annen undersøkelse gjort av RNID kommer det frem at 72 av 110 testpersoner lyttet til musikk med lydstyrke over 85 dB – noe som tilsvarer en høylytt alarmklokke på kort avstand.

Hør på musikk med måte!
Hørselskader er altså blitt mer og mer vanlig i takt med salget og bruken av mp3-spillere og smarttelefoner, og er en skremmende utvikling. Personlig foretrekker jeg også selv å høre på relativt høy musikk, spesielt under treningsøkter hvor jeg må presse meg selv, eller på gruppetimer for den saks skyld. Men det kan være lurt å være litt bevisst på hvor høyt du skrur opp lyden, og heller investere i øretelefoner med støyfilter til bruk på trening slik at unødig støy stenges ute, og dermed vil ikke behovet for å skru opp volumet være like stort :)


Gode råd for å ta vare på hørselen:

* Ikke spill over 85 desibel på mp3-spilleren/smarttelefonen. Man skal kunne føre en vanlig samtale med en person på en armlengdes avstand.
* Ikke øk volumet på bussen og trikken, selv om det er støy rundt. Invester heller i øreklokker som er lydtette eller høretelefoner med støyfilter. 
* Ta fem minutters pause for hver time du spiller musikk på øret.
* Bruk 60/60 regelen - maks 60 minutter på 60% volum


"Vil du høre - ta vare på øret!" 


Nina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar