- Still motstanden til riktig nivå (mellom 4 og 6, dersom du er mosjonist)
- Still inn feste til føttene så reima er rett over tåballene.
- Riktig teknikk!
Og riktig teknikk kan du få en innføring i her:
Ole Johan er spinninginstruktør i SiT, samt roer i NTNUI. Jeg oppfordret ham til å gi meg og bloggleserne en liten opplæring i korrekt roteknikk, samt et varsko mot vanlige feil på romaskina...
Kort oppsummert:
Man ønsker en teknikk som gjør at den største muskulaturen jobber mest; altså rumpe og lår. Når du begynner rotaket, med armene helt fremme, er det beina som går først, deretter ryggen, og så armene. Bevegelsene flyter selvsagt i hverandre for å skape god dynamikk og fin rytme, men tenk litt på denne rekkefølgen. På vei tilbake skjer bevegelsene i motsatt rekkefølge: Armene strekkes, ryggen krummes, og beina bøyes.
Dette bør du unngå:
- På vei frem: Skli fram på sleiden før armene er strukket ut. Armene kræsjer med knærne og ødelegger flyten.
- På vei bak: Begynner å skyve med beina uten at ryggen henger med. Dette fører til en ugunstig bøy i ryggen. Når man da skal fullføre rotaket blir belastningen stor for ryggen.
- På vei bak: Rykker med armene lenge før man trenger. På den måten får man ikke brukt potensialet til sete- og lårmuskulatur, og man blir fortere sliten i armene. Hold heller armene strake så lenge som mulig.
Ole Johan og Olav - to rutinerte roere. |
Jeg måtte jo også prøve selv, ettersom jeg hadde ekspertise til stede. Strategisk nok ble det bilde i stedet for film for mitt vedkommende, siden teknikken min heller kan karakteriseres som lettere anstrengt stakato.
Hvis noen har lyst til å lære seg å ro på romaskin er de velkomne på NTNUI - Roing sine nybegynnertreninger. De går hver tirsdag i Armfeldtsalen kl 17:45 på Idrettsbygget Gløshaugen.
SvarSlettSå fint med en sånn liten introduksjon til romaskinene! Jeg har benyttet meg av dem de siste ukene pågrunn av benhinnebetennelse, og dette var veldig nyttig, særlig med tanke på teknikken. Og det er faktisk veldig god trening - kan anbefales som et alternativ til møllene hvis man har skadet bena, eller bare om en ønsker litt variasjon! :)
SvarSlett