tirsdag 29. januar 2013

Ukens ansatt; Christine


Navn: Christine Lysberg 

Stilling: Aerobicinstruktør


Hvor lenge har du jobbet i SiT? 
Jeg begynte som instruktør i august 2012, og stortrives i jobben.

Hva er arbeidsoppgavene dine? 
Mine arbeidsoppgaver går ut på å lage et variert treningsprogram med musikk og gode øvelser som skaper en slitsom, men også motiverende time for alle deltakere. I hver time prøver jeg på best mulig måte å spre treningsglede og energi til deltakerne slik at de får en god opplevelse av timen.

Hva synes du er det beste med jobben din? 
Det beste ved jobben min er å spre treningsglede! Det alltid veldig hyggelig når folk koser seg på timene mine og tar skikkelig i, og ikke sparer på verken energien eller smilet. Noe av det beste er når deltakerne virkelig gir jernet og presser sine egne grenser til det ytterste. Ellers er det alltid veldig hyggelig at deltakerne kommer igjen på timene mine, uke etter uke.

Hva liker du å trene? 
Jeg liker egentlig det meste. Jeg er glad i dans, spinning, gruppetimer i sal, styrke osv.

Utdannelse: 
Andre året på TØH der jeg studerer økonomi og administrasjon.

Interesser: 
Mye av tiden min utenom studiene går for det meste til trening, venner og familie. Jeg er også veldig glad i å reise, samt være både på fjellet og på havet.

Beste treningslåt/musikk: 
Det varierer fra treningsform, humør og dagsform. Jeg liker for det meste all slags type musikk, spesielt sanger med skikkelig rytme. Jeg går aldri lei av bandene Kent, Muse, Coldplay, The Killers osv som jeg synes er ypperlig til styrketrening. En av favorittene mine nå til dags er sangen ”Thrift Shop”

Personlig hilsen: 
Både når det gjelder trening og hverdagslivet generelt så er det viktig å sette seg selv mål som man fullfører, store eller små. Ingenting smaker bedre enn følelsen av å ha nådd et mål, det gir en utrolig mestringsfølelse og et nytt pågangsmot frem mot nye målsettinger ;)

søndag 27. januar 2013

Supersøndag!

Det er fantastisk å våkne uthvilt og opplagt tidlig søndag morgen, uten andre planer for dagen enn å gjøre akkurat det man har lyst til! Selvfølgelig er det alltid småting man må få gjort, men det å for en gang skyld sette av tid til å gjøre litt som man vil, er utrolig deilig! Sammen med en god kopp kaffe, startet jeg dagen med å sette opp en liste over dagens må- og vil- gjøremål, og kom frem til at en skikkelig søndagsfrokost var første prioritet!

Etter litt om og men, kom jeg frem til at pannekaker med bacon og blåbær med smoothie til måtte være mer enn bra nok! Ingrediensene ble funnet frem, og søling og eksperimentering kunne begynne :)

Herlige søndagsfrokost-pannekaker:

- 1/2 boks cottage cheese (gjerne den magre varianten)

- 2 egg

- 1 banan, ganske moden 

- 1 dl havregryn

- 1 dl sammalt rug, evt 50/50 med byggmel

- 1/2 ts salt

- 1 ts natron 

- 1 dl vann


Første steg er å blande de våte ingrediensene, det er veldig fint å bruke en stavmixer eller bare putte alt sammen i en blender. 

Banan, cottage cheese, egg, havregryn og
rugmel!
Bland sammen de våte ingrediensene først

Så blander du i de tørre ingrediensene litt etter litt, og kjører det til en jevn og fin røre. Varm opp stekepannen, og hell i røre til passe store pannekaker. Stek til de er gyldne på begge sider, og ta oppvasken i mellomtiden! Stek bacon og lag smoothie (oppskriften kommer senere).

Jevn og fin røre ved bruk av blender. 
Stekes til de blir lysebrune og gyldne på
begge sider. 

Server med blåbær, bacon eller brunost og sunn og frisk smoothie ved siden av!

Nam!

Friskt og godt!










Etter at frokosten er fordøyd er det supert å ta en treningstur, enten i marka eller på ett av SiT´s flotte sentre. Så setter du i gang med må-delen av listen, slik at søndag ettermiddag og kveld kan brukes til å slappe av!

Vel bekomme! :)


Nina

fredag 25. januar 2013

10 tips til bedre søvn

Som en oppfølging til forrige innlegg hvor jeg prøvde å understreke hvor viktig søvn er for deg som trener og ønsker å komme i bedre form, kommer her noen enkle tips til bedre søvn, og tips som kan hjelpe det med å sovne lettere :)

1. Jevn døgnrytme. Stå opp til samme til hver dag, også i helgene. Unngå tanken om at man kan ta igjen ukens tapte søvn i løpet av lørdag og søndag. Hvis du har en fast døgnrytme, er det lettere både å sovne, og å stå opp.

2. Lag deg et fast leggetid-ritual. Ro ned før du kryper til sengs. Lag den en rutine hvor du leser en bok eller hører på rolig musikk. Det å sitte forran PC-skjermen eller TVen rett før du hopper i køyen virker oppkvikkende, og kan resultere i at man bruker lengre tid på å sovne.

3. Unngå koffein og alkohol. Koffeinen har en stimulerende effekt, og gjør at vi føler oss våkne, dermed er det lite smart å få i seg kaffe, te, cola osv før sengetid. Mange synes også det er hyggelig å ta seg et glass vin før man skal sove, og alkohol i små mengder kan muligens gjøre det lettere å sovne, men det reduserer søvnkvaliteten betraktelig.

4. Fysisk aktivitet. Trening viser seg å bedre søvnkvaliteten og gjøre det lettere å sovne, spesielt hvis du sitter mye i ro ellers om dagen. Men unngå svært hard fysisk aktivitet i løpet av de siste timene før du skal legge det, helst ingen hard aktivitet de 4 siste timene før leggetid. Hard trening gjør kroppen oppjaget og gir signaler om å være aktiv og våken, det kan altså virke mot sin hensikt når det gjelder søvn.

5. Unngå ettermiddagshvilen. Prøv å ikke sov om dagen, selv om du føler deg trøtt og lite opplagt. Soving på dagtid kan forstyrre døgnrytmen. Om du likevel må hvile midt på dagen, så ikke la det vare lengre enn 15-20 minutter.

6. Tilpass soveomgivelsene. Det skal helst være mørkt og helt stille i rommet du skal sove, og sove-temperaturen er optimal mellom 14-20 grader. Prøv å ikke bruk soverommet som et arbeids-, pc- eller tv- rom. La det være et sted for søvn og avslapning.

7. Ikke spis for sent. Prøv å unngå å være stappmett etter kl 20. Legger du deg på full mage kan det være vanskelig å sovne. Men la også være å gå til sengs på tom mage, det gjør gjerne at du våkner alt for tidlig. Spis lett kveldsmat et par timer før du hopper til køys.

8. Ikke ta med deg bekymringene til sengs. Ligger du og grubler og bekymrer deg for ting når du skal sove, blir du gjerne oppskaket - og ikke avslappet. Skriv ned det du har på hjertet, og si til deg selv at du heller skal tenke på det i morgen.

9. Slapp av. Det er typisk at man blir stresset om man ikke får sove når man har lagt seg. "Jeg får ikke sove" og "nå er det bare 4 timer til jeg må opp" er det eneste som kverner i hodet - det er i hvertfall ikke til hjelp, og gjør deg gjerne bare enda mer stresset. Pust rolig og prøv å slappe av, skyv tankene ut av hodet, og fokuser på noe som gjør deg glad og beroliget.

10. Få nok dagslys. Det er helt essensielt for at kroppen skal opprettholde sin biologiske døgnrytme. Produksjonen av melatonin, søvnhormonet, påvirkes av lyset og har en forsinkelse på rundt 12 timer, det vil si at det er lurt å få mest mulig dagslys tidlig på dagen.


Dessverre, i følge flere studier, sliter mange med alvorlige søvnproblemer. Og i Norge i dag lider ca 10 -15 % av kronisk insomni, noe som vil si at man sliter med å få nok søvn til å fungere optimalt i hverdagen. I tillegg opplever de aller fleste av og til å ha problemer i forhold til søvn, men her er det forskjell på om man bare sover dårlig, for eksempel grunnet for høy temperatur på soverommet, eller om man har problemer med det å sovne. De vanligste årsakene til søvnproblemer er psykiske plager og depresjon, men smerter og for eksempel stoffskifteproblemer kan også påvirke søvnen.

Sliter du med å få sove, kan det hjelpe å snakke med noen som har kompetanse på området. SiT helse tilbyr gratis registreringssamtale med psykolog, som kan hjelpe deg videre på veien.


Nina

tirsdag 22. januar 2013

Sov deg i bedre form

For å yte bra på trening, er det helt essensielt å sove godt om natten!


Som oftest når vi trener ønsker vi å gi alt! Vi har kommet oss på trening for en grunn, og opplevelsen av at svetten drypper og musklene verker er forbundet med høy innsats! For å komme i form må man ta i, og det finnes svært få snarveier til god helse og god fysisk form. Mange er bevisste i sin hverdag når det gjelder kosthold i forbindelse med trening, spiser riktig og i passe tid før trening - og også mat som restitusjon etter trening. Men dessverre er det ikke bare kostholdet og treningsøktene som er avgjørende for utfallet, for det å la kroppen hvile nok og riktig mellom slagene, er vel så viktig, og kanskje er det det aller vikigste! Ved å la kroppen hente seg inn når vi sover tåler vi større treningsbelastning, pluss at vi blir mindre utsatt for skader, overtrening og sykdommer.

Vi sover omtrent en tredjedel av livet, og de fleste tar søvnen som en selvfølge uten at man er bevisst på hva søvn faktisk gjør med kroppen vår. Søvn er en "gratis og bivirkningsfri" medisin, og får man den i riktig dose, har søvn en helbredende, gjenoppbyggende og forebyggende virkning på mange områder. For å få maksimalt ut av søvnen, bør vi sove til ca samme tidspunkt hver natt, ca like lenge, og i et mørkt og stille rom.

Et uthvilt hode er et konsentrert hode, og det å være fokusert er avgjørende for hvordan du presterer, det gjelder både på skole, jobb og trening! Store pluss ved å sove nok er også at man styrker immunforsvaret, gjenoppbygger kroppens vev, lagrer opplysninger i hukommelsen, regulerer appetitten, ofte blir i bedre humør, og mange blir mer motivert til å trene - og nok og riktig motivasjon kan være avgjørende for om vi blir liggende på sofaen eller tar på oss treningsklær og kommer oss ut døren.

Søvn er ikke bare avgjørende for resultatene vi får av trening, trening er også avgjørende for våre søvnresultater. Undersøkelser viser nemlig at personer som trener jevnt sovner raskere, har totalt lengre søvntid, mer av den dype søvnen, færre oppvåkninger og mer stabil søvn sammenlignet med de som ikke trener. Men for mange studenter som er flinke til å trene jevnlig, er det ikke søvnkvaliteten som er problemet, men det å få nok timer på puten. Tidsklemmea skviser ofte ut søvntimene til fordel for studier, deltidsjobbing og sosiale festligheter. Og et vanlig mønster er å kjøre på for fullt i ukedagene, og "ta igjen" søvnen i helgene. Men her viser forskning at det dessverre ikke har særlig stor effekt. Du føler deg kanskje uthvilt når du våkner lørdag formiddag, og tenker du har tatt igjen den tapte søvnen for uken som gikk, men sannheten at det dessverre ikke fungerer slik. Går man mange dager med lite søvn, og så sover ut, gir det en følelse av restitusjon, men foregår det over lengre tid, går det ut over yteevnen vår. Som med trening, så finnes det altså ingen snarveier når det kommer til søvn!

Sleep tight and sleep right!

Nina


søndag 20. januar 2013

Sunne knekkebrød!

Mange av oss har helt sikkert "å spise sunnere" som ett av mange nyttårsforsetter, men det er dessverre lettere sagt enn gjort om vi ikke har hatt så gode kostholdsvaner tidligere. For å kunne oppnå et mål om å ha et totalt sett sunnere kosthold, er det lurt å tenke gjennom hvordan man kan endre vaner slik at man får et kosthold man selv er fornøyd med. Her gjelder det å tenke gjennom hva man egentlig ønsker å tilføre kroppen, hva kroppen har behov for, og å forstå konsekvensene et usunt kosthold kan ha.

Planlegging av hvordan man skal fordele innkjøp og matlaging gjennom uken er viktig. Det å holde seg til en plan og en handleliste gjør at man unngår unødige, og ofte usunne spontane innkjøp, og kanskje klarer man å holde seg til matbudsjettet!

Her kommer en oppskrift på sunne, hjemmelagde knekkebrød som jeg har fått av min gode venninne, Line :) De er svært enkle å lage, inneholder relativt billige ingredienser, og er fantastisk gode! Oppskriften gir 3-4 brett med knekkebrød, så én porsjon varer lenge! Bra for lommeboken, og bra for kroppen! Etter å ha prøvd disse får du nok ikke lyst til å kjøpe Wasa igjen, det får i hvertfall ikke jeg!

Oppskrift:

-  3,5 dl. Sammalt rug

-  3,5 dl. Havregryn, lettkokte

-  1 dl. kruskakli

-  2 dl. Solsikkekjerner

-  2 dl. Sesamfrø

-  1 dl. Linfrø

-  1 dl. Gresskarfrø

-  1 ts. salt

-  7 dl. vann

Alt blandes med slikkepott og fordeles på 3-4 stekebrett så tynt man klarer. Lurt å bruke silikonbakepapir, ellers må man smøre bakepapiret. Trykk først røren utover med en myk slikkepott, og smør det så jevnt utover. Jo mer vann det er i røren - jo lettere er det å få det tynt og jevnt. Men desto lengre steketid - finn en balanse.

Rut opp i passe store biter med slikkepotten og stek på 180 grader i ca 30 minutter. Snu brettene og bytt høyder på de underveis om du har flere i ovnen samtidig.

Etter 30 minutter tar du brettet(ene) ut av ovnen og snur knekkebrødene opp-ned. Dette er for at de skal bli helt tørre og sprø på undersiden også. Sett så brettene inn igjen, og stek til de får gylden farge. Tiden her varierer fra alt mellom 30-60 minutter, gjerne på lavere temperatur (feks 150 grader).

Når de er ferdige tar du brettene ut av ovnen, knekker knekkebrødene fra hverandre, og avkjøler de på rist. Enkelt og greit! Lagres i åpen boks, og holder seg lenge. Supre til frokost, lunsj, før trening, etter trening og med alle typer pålegg! Smaker også godt uten noen ting på!

Blandede ingredienser

Tilsatt passe mengde vann



Smør tynt utover og del opp med slikkepott
Fantastisk med brunost
Nina 

torsdag 17. januar 2013

Nyttårsforsetter - mål med mening?


2012 var et herlig år på mange måter, og som de fleste sikkert føler, fløy det av gårde! Vi er inne i ett nytt år, ett nytt år med nye muligheter, sier mange! Januar er måneden for å sette mål og lage planer, listen over nyttårsforsetter kan være milelang. 

Det gikk kanskje ikke så bra på eksamen før jul som vi skulle ønske, vi fikk kanskje ikke trent så mye som vi egentlig hadde planlagt forrige semester, vi var kanskje ikke sosiale nok, klarte ikke å legge oss så tidlig som vi hadde tenkt, og ja, det er mye vi kan se tilbake på og være misfornøyd med. Men nå er det januar, og det er på tide å løfte hodet og se fremover. Tenke på hva man ønsker å gjøre anerledes dette året - og så finne ut hvordan det kan gjøres!


Et nyttårsforsett er et uttrykt mål, en plan eller et ønske for det nye året. Det kan være å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, kutte uvaner, etablere nye vaner, øke en ønsket aktivitet eller minske en uønsket, for å gi seg selv en høyere livskvalitet.
 

Mange kjenner seg nok igjen i beskrivelsen over, og har ofte ønsker, mål og planer for det nye året - ting man gjerne vil gjøre anerledes i forhold til i fjor. For de aller fleste handler nyttårsforsettene om livsstilsendringer, enten det er å gå ned i vekt, bli bedre trent, trene mer eller legge om kostholdet. For studenter handler det også ofte om at man ønsker å gjøre det bedre på skolen. Enten det er å leser mer og oftere, eller det er å komme seg på forelesninger, så handler det også her om å endre vaner. Men det er viktig at vi ikke setter krav til oss selv som demper livsgnisten, og jo vanskeligere målene er å nå, desto større blir fallhøyden om vi ikke klarer det. Et mål skal heller være et ønsker, noe å se frem til, og som du gleder deg til å oppnå. 


Det er viktig å legge en langsiktig plan, og bruke god nok tid på å sette seg realistiske og gjennomførbare mål. Det er lurt å finne ut hvorfor man ønsker å oppnå det man bestemmer seg for, og å finne den egentlige motivasjonen. Nyttårsforsetter kan, som alle vet, lett bli litt krampeaktige, og da er det også mye lettere å falle av. Vi må huske på at løpet ikke er kjørt om vi ikke klarer å holde oss til planen hver dag, det er menneskelig å feile. Ikke vær for streng mot deg selv - se heller om du kan lære noe av de feilene du gjør! 


På veien mot målet kommer her 5 tips som forhåpentligvis fungerer:


1: Bryt ned hovedmålet i mindre, mer konkrete delmål.


2: Gi deg selv en form for belønning når et av disse delmålene er oppnådd.


3: Fortell folk rundt deg hva du prøver å oppnå. Du forplikter deg, og det blir vanskeligere å sluntre unna.


4: Fokuser på fordelene ved det å lykkes, og følelsen det gir å nå et mål. 


5: Før dagbok over framskrittene du gjør, og vær ærlig i loggføringen, du tjener sjeldent på å lyve for deg selv!



Ikke alle ønsker å legge om livsstilen sin eller sette seg nye mål.......


Nina :)

mandag 14. januar 2013

Velkommen tilbake!

Da har vi startet et nytt år, og et nytt treningssemester her i SiT Idrett. Velkommen tilbake til alle nye og gamle medlemmer :)
Et nytt år er tiden for nye muligheter og planer, og vi startet 2013 med å få helt nye nettsider.


Det har vært litt problemer med booking og innlogging i oppstartsfasen, men nå skal alt være i orden. På nettsiden vår kan du altså reservere plass på de ulike gruppe- og spinningtimene, og her er en kort beskrivelse av hvordan det gjøres:



  • Ved første besøk på sit.no må du opprette en ny bruker, enten ved å logge på via Facebook connect eller opprette ny konto. Dette gjøres ved å klikke på logg inn-knappen øverst til høyre.
  • Første gang du skal melde deg på gruppetime velger du den timen du ønsker, klikker på reserver, og legger inn mobilnummer og passord på din iBooking-bruker. Neste gang du skal reservere time slipper du å taste inn mobilnummer og passord, da dette er registrert på din SiT-profil.
  • På siden mine reservasjoner kan du se hvilke timer du er påmeldt, slette reservasjoner eller sjekke ventelisten.
Møter du på problemer ved innlogging anbefaler vi å bestille et nytt passord til det mobilnummeret som er tilknyttet din iBooking-bruker. Hvis det fortsatt ikke virker kan du kontakte ett av våre idrettssentere som vil hjelpe deg.

På nettsiden finner du også informasjon om kurs vi holder, priser for medlemsskap, timebeskrivelser, åpningstider og reglene som gjelder for idrettssentrene våre. 


Denne uken er oppstartsuke for ordinær gruppetimeplan, og oversikten over semesterets timer finner du her. Som vanlig velger du senter, type time og ukenummer i linjen over selve timeplanen. De fleste timene fra høstsemesteret fortsetter som normalt, med små endringer. Det er også noen nye instruktørfjes å se dettte semesteret, noen har kommet hjem fra utveksling, og noen er helt nye i jobben! Spennende og artig blir det uansett, og jeg kan på vegne av alle instruktørene si at vi gleder oss til et svett og herlig vårsemester!


Jeg må også si at jeg gleder meg til et nytt blogge-semester, og er det noe du ønsker at jeg skal skrive om, så send gjerne en mail til sitblogg@gmail.com! :)


Nina