tirsdag 30. august 2011

Spinning med Tore (reprise)

Tore Blokkum er ansvarlig for spinning i SiT Idrett. Enn så lenge er det Dragvoll som tilbyr spinning, men fra oktober blir det også på det nye senteret Portalen. Tore er utdannet fysioterapeut og har jobbet som idrettskonsulent i SiT idrett, er spinninginstruktør og treningsveileder, og nå nyansatt daglig leder på Portalen.
Tidligere gjorde jeg et intervju med Tore (fra den gamle bloggen), og tenkte det kunne være verdt å ta fram dette på nytt. Bildene er fra Tores 75minutters spin3 i fjor. 


Tore før sin Spin3, med prosjektorbildet i bakgrunnen som viser activiooversikten.










Jeg var interessert i å lære mer om spinning, og tok like gjerne et intervju over mail med Tore, og fikk svar som beviser hans kompetanse innen trening generelt og spinning spesielt:

- Hva er en god spinningtime for deg, som instruktør og som deltaker?
En god spinningtime for meg som instruktør er når jeg ser at deltagerne yter god innsats, trives og er trygge i situasjonen. En god indikasjon på at du har gjort noe riktig som instruktør er når deltakerne kommer tilbake på timen din hver uke. Som deltaker synes jeg det er viktig med musikk med litt trøkk i, og en engasjert instruktør som maner til innsats og gir god, men ikke for mye informasjon underveis. Informasjon om hvor lenge og hvor hardt man skal jobbe i de ulike fasene av timen, mener jeg er det viktigste.

- Hva er typiske "nybegynner-feil" på spinning?
Den største utfordringen når man begynner med spinning er å justere motstanden, slik at intensiteten på trening blir passe. Ikke for mye motstand slik at melkesyra setter seg i lårmuskulaturen, og ikke for lite motstand slik at treningseffekten blir dårlig. Når det gjelder intensitetsjustering har instruktøren en avgjørende rolle. God informasjon om hvor tungt det skal føles er veldig viktig mener jeg. Når det gjelder riktig instilling av sykkel, god sykkelteknikk og det å finne riktig tråkkfrekvens som samsvarer med takten i musikken, er det noe som de fleste deltagerne lærer relativt kjapt.

- Bruk av pulsklokke i timen
Pulsmåling kan være et godt redskap i forhold til å finne riktig intensitet på treningen. Det viktigste målet på intensitet er likevel den følelsen man har i kroppen underveis i økta. Følger man pulsnivået slavisk i forhold til å justere intensiteten, kan man risikere at melkesyra hoper seg opp i lårene, da det er flere faktorer som kan påvirke pulsnivået (sykdom, søvn, stress, dehydrering, sittestilling m.m). Bruker man pulsmåling i treninga fornuftig, vil jeg si at det er et veldig nyttig og inspirerende verktøy. På mange av timene i SiT har deltagerne mulighet til å låne et pulsbelte i resepsjonen før timen. Ved å registrere nummeret på beltet samt egen makspuls på skjermen ved inngangen til spinningsalen, vil man via en projektor få opp sin egen private (anonymiserte) pulsmåler på veggen bak instruktøren. Oppfordrer alle til å prøve ut dette ACTIVIO systemet.

- Forskjell på de ulike spin-timene?
Trening (for eksempel en spinningtime) skal utfordre kroppen og bryte den litt ned, slik at den gjennom restitusjon kan bygge seg opp igjen og bli i stand til å yte litt mer enn tidligere. Det fine med spinning er at hver enkelt deltager er enehersker over sin egen motstandsskrue. Det vil si at alle har potensiale til å få en optimal treningsøkt hver eneste time, relativt uavhengig av hvilken type spinningtime man går på. For nybegynnere kan det være greit å starte med en Spin1 time (45 min). Der har man for eksempel begrenset varigheten på stående drag til 2 minutter, og man får mer instruksjon i forhold til innstilling av sykkel, teknikktips osv. Generelt er mitt tips å teste ut ulike timer, så finner man etterhvert ut hvilke timer som passer en best.

- Nødvendigheten av utstyr (paddingbukse og sykkelsko)?
Til en spinningtime trenger man bare helt vanlige treningsklær og joggesko. Går man regelmessig på spinningtimer kan det likevel være greit å gå til innkjøp av en shorts eller bukse med padding i skrittet, da dette bedrer sittekomforten et par hakk. Sykkelsko har en helt stiv såle, og vil dermed ofte føles mer behagelig samt at man kan få et mer effektivt tråkk.

mandag 29. august 2011

Ukens ansatt: Ida M

Ida med Ingeborg til venstre og Therese til høyre.
Navn: Ida Soltveit Mjøsund

Stilling: Aerobicinstruktør og 50% idrettskonsulent.

Hvor lenge har du jobbet i SiT?
Jeg har jobbet i SiT i snaaart seks år. And loves it!
 
Hva er arbeidsoppgavene dine?
Som instruktør ønsker jeg å presentere timer som gjør trening til noe lystbetont og gøy, jeg ønsker at deltagerne skal være slitne og fornøyde med egen innsats når timen er ferdig! En viktig del av jobben som instruktør er å være en motivator – få deltagerne til å yte det lille ekstra :)

I stillingen som idrettskonsulent ligger en god del av arbeidsoppgavene  mine innenfor aerobicavdelingen – kvalitetssikring av tilbudet, videreutvikling av tilbudet osv. Jeg har akkurat startet i stillingen, så jeg gleder meg veldig til å ta fatt på nye og spennende arbeidsoppgaver! :)

Hva synes du er det beste med jobben din?
Å spre treningsglede! Jeg håper vi i SiT Idrett kan være med å skape gode vaner og positive opplevelser med fysisk aktivitet i studietiden, vaner og gleder man tar med seg videre i livet :)

Hva liker du å trene?
Jeg er jo en aerobicnerd da – så alt av aerobictimer trigger treningslysten min ;) Men jeg liker også å trene styrke, i starten var det skadeforebygging som var fremste motivasjon – men så er det jo veldig gøy når man ser at man blir sterkere! :) Det hender at du kan finne meg på en mølle,  men det er heller unntaket enn regelen!

Utdannelse:               
Bachelorgrad i Idretts- og bevegelsesvitenskap fra NTNU. Sertifisert aerobic- og spinninginstruktør ved Norges Idrettshøgskole. Autorisert fysioterapeut :)
 
Interesser:
Aerobic! Shopping (særlig sko! .. og rosa treningsklær.. og sminke.. lista kan bli lang!) Jeg liker gode bøker som gir meg et pusterom i hverdagen! Jeg er ikke mye av et friluftsmenneske, men sett meg av i en storby og jeg kan gå i timesvis ;)

Personlig hilsen: 
Nå kjører vi i gang med full aerobictimeplan (jeg gleeeder meg!!), vi har massevis av timer å tilby – test ut ulike typer timer, ulike instruktører og let deg frem til hva som gir deg treningsglede! Jeg håper vi sees!! :)



lørdag 27. august 2011

Booking

Denne høsten har vi fått et nytt bookingsystem, som innebærer:
  • Kortere hentefrist!
  • Konsekvenser for å booke uten å møte opp!
  • Venteliste på populære timer!
  • Drop-in fortsatt mulig!
Fristen for å dra kortet sitt og dermed få kvittering på reservert plass på en time er nå bare 5 minutter før timen starter (tidligere var det 15min). Dette sparer flittige studenter for dyrebare minutter. Dersom du ikke kan/ vil delta likevel må du slette reservasjonen, og dette må gjøres innen 60 minutter før aktiviteten starter. Hvis du bestiller plass på time, men ikke møter opp, får du en "ikke-møtt". Får du 5 "ikke-møtt" i løpet av en 4 ukers periode, vil du bli utestengt fra bookingsystemet inntil første "ikke-møtt" er lengre tilbake i tid enn 4 uker.

En av de nye funksjonene er at du kan sette deg på venteliste dersom timene allerede er fullbookede. Hvis det blir ledig plass får du en SMS og henter ut billett på vanlig måte innen 5 min før timen starter. Dersom du står på venteliste og ikke har fått plass må du møte opp på senteret og dra kortet ditt i resepsjonsterminalen senest 15 min før timen starter for å beholde ventelisteplassen. 5 min før timen frigjøres alle plasser som det ennå ikke er utskrevet kvittering for og de som fortsatt står på venteliste vil få de ledige plassene.

Eksempel på at dette fungerer ser du nedenfor: 25 på venteliste til Marthes PulsStep i morgen! Det er tydelig at mange studenter er klare for å starte høstens treningssesong. Heldigvis starter full timeplan på mandag, og da blir det mange timer å velge mellom :)

Ståa på bookingsida lørdag ettermiddag. sit.no/booking/



Hva synes du om det nye bookingsystemet?

fredag 26. august 2011

Portalen: En forsmak!

I dag fikk jeg være med Ragnhild Sand Kalkvik, idrettskonsulent i SiT, til lokalene i Portalen på Solsiden. Her åpnes det nye treningssenteret til studentidretten den 30.september! På Gløshaugen og Dragvoll har vi to store idrettssenter der det også er haller tilrettelagt for lagidrett og andre aktiviteter gjennom NTNUI, mens det på Portalen blir et rent treningssenter med stor plass til tredemøller, sykler, frivekter og andre treningsapparater.

Personlig gleder jeg meg mest til å kunne ta i bruk de to flotte aerobicsalene og den store spinningsalen!!! Det gjenstår en god del jobb med å få lokalene ferdige og få alt utstyret på plass, men det var morsomt å få se treningssenteret allerede nå. Det kommer til å bli fantastisk! En viktig bieffekt som følger av det nye senteret er forhåpentligvis at det blir mindre "trøkk" på Idrettsbygget Gløshaugen og på Dragvoll Idrettssenter, slik at de som foretrekker disse lokalene får bedre plass og tilgang på utstyr.



Treningssenteret er i 2.etasje,
og ved inngangen henger et
stort banner med en hoppende Marit Anne på. Hihi.


Spinningsal i amfi med plass til ca 50 deltakere!

Stor aerobicsal - lys og fin med store vinduer! Her blir det plass til 50
deltakere, og i tillegg er det en noe mindre aerobicsal til ca 25-30
deltakere der det blant annet vil være Bosu-timer.
Freshe garderober med nok skapplass!
Her skal det bli vekter og treningsapparater, og tredemøller mot glassveggen.
Det jobbes iherdig med å få lokalene klare, og om en drøy måned kommer dette
til å være et av de flotteste treningslokalene studentidretten i Norge kan tilby!

Det blir ikke noe å si på utsikten for de som vil løpe på tredemølla... :)




torsdag 25. august 2011

Ukens ansatt: Elin


Navn: Elin Kingsrød

Stilling: Spinning- og gruppeinstruktør

Hvor lenge har du jobbet i SiT? Litt over ett år. Før det jobbet jeg i SATS.

Hva er arbeidsoppgavene dine? Jeg ønsker å motivere og å spre treningsglede. Hjelpe deltagerne til å bli den beste versjonen av seg selv. Jeg jobber hardt for å legge opp timene mine så effektive, men samtidig så varierte og spennende som mulig, slik at man hele tiden får et motiverende driv til å pushe seg selv lenger. Så oppgaven min er å lage gode gjennomtenkte timer ut av faglig begrunnet matriale, slik at deltagerne kan være trygge på at de kommer til en effektiv og trygg time.

Hva synes du er det beste med jobben din? Å se fremgangen blant deltagerne. I begynnelen av semesteret trøbler flere med å kunne gjennomføre timene. De må jukse litt, ta seg ekstra pauser og sliter med å holde en god arbeidsholdning, mens når semesteret nærmer seg slutten, står de med perfekt utførte bevegelser og smiler seg gjennom timen med kraft og stil i hver eneste øvelse. Det er vanvittig gøy å se!

Hva liker du å trene? Jeg er veldig glad i de harde timene der du virkelig må gå i deg selv og konsentrere deg for å kunne pushe deg i mål. Utfordringer er veien til bedre helse ;) Spinningtimer der musikken er drivende, eller en hardcoretime der øvelsene er godt tilrettlagt. Supermoro! Men også er jeg fan av å få shaket litt løs, så en god afrotime er absolutt noe jeg tar meg tid til :) Men generellt så følger jeg et motto om at man bør prøve det meste, selv det som er utenfor egen komfortsone, det gjør godt for både kropp og sjel :)

Utdannelse: Jeg er i utgangspunktet utdannet hudpleier, men har nå satset fullt på trening da det gir meg så utrolig mye latter i hverdagen. Nå er jeg sertifisert gruppeinstruktør, spinn, veileder, kostholdsrådgiver og halvveis inn i utdannelsen for å bli personlig trener. Veldig moro! :D I tillegg tar jeg bachelor i Bevegelse- og idrettsvitenskap, noe som er kjempespennende og anbefales på det sterkeste :)

Interesser: Vel, trening :P Det er det jeg lever og ånder for, da det for meg er den beste oppskriften for en god helse, for velvære, trivsel og hverdagsglede. Om man i tillegg spytter inn litt kvalitetsmat, noen gode venner og en dæsj med flott familie,  ja da er livet herlig! :D :D

Personlig hilsen: Ikke la noen fortelle deg at du ikke kan, ikke engang deg selv. Hiv deg ut i nye utfordringer, lev livet. Det føles herlig! Om du ikke i utgangspunktet er den som trives på treningsentre, og som finner millioner av grunner for ikke å prøve det ut (kanskje igjen?), gjør det likevel. Vi har masse forskjellige timer å tilby, som alle er ledet av flinke instruktører. Jeg garanterer at du vil finne noe du liker :D Prøv litt av alt, og gi det tre sjanser før du dømmer det. Jeg lover at du ikke vil angre :)

Mange sensommerklemmer fra meg :D

Velkommen til nytt semester!

onsdag 24. august 2011

Å prøve nye ting, som å skifte sykkelslange på egen hånd...

Jeg sykler mye. Stort sett til og fra. Til trening og jobb, til skolen, til byen, til vors ettersom jeg alltid er sent ute og tenker at det går for sakte med bussen, men angrer ofte siden jeg som regel ender med svett festantrekk. Sykkel er med andre ord den beste fremkomstmåten etter min mening, dersom du bor i Trondheim by. Det er tidseffektivt, billig, gunstig for helsa og miljøet! Ulempen er at bysykling en gang i blant fører til punktering. Sykkelruta mi går ofte gjennom Møllenberg og Klæbuveien, og der er glasskår på veien et vanlig syn (argh!). Tidligere har jeg sverget til hjelp for å få reparert sykkeldekket, men i dag gjorde jeg det helt på egen hånd! Jeg har fått kyndig opplæring og sett det bli gjort før, og hadde sørget for påkrevd utstyr: Ny slange, dekkspake og pumpe. I tillegg er det lurt å skaffe seg olje for å smøre sykkelkjeden når man først er i gang.

Selve slangeskiftet gikk strålende. Jeg lekte til og med med tanken om å lage en videoblogg for å vise hvordan det skal gjøres, men da jeg skulle feste hjulet på sykkelen igjen sank selvtilliten ganske raskt. Jeg aner ikke hvor lenge jeg stod og knøla for å få hjul i samsvar med kjede og et utall tannhjul, så jeg måtte gå inn og google dekkskift. Fant ikke noe konkret til problemområdet, så jeg endte med å tegne av en sykkel og bruke det som "bruksanvisning" ved neste forsøk.
Skisse og dekkspatel. 

Så med nytt pågangsmot gikk jeg ut i bakgården på ny. Ny runde med fikling og knøling, og så på et mystisk vis kom det på plass, og pedalene kunne snurre uhindret rundt. Det var et gledens øyeblikk. Seansen ble avsluttet med en seiersrunde i bakgården, med vellykket testing av alle gir og bremser. Hurra! Jeg føler at mitt forhold til sykkelen har nådd nye høyder i formiddag. Jeg har tatt meg tid til å forstå noe av sykkelens anatomi, og det var verdt det. Takk for meg. 


Husk sykkelhjelm!
Marit Anne :)

tirsdag 23. august 2011

"Det er en studenterby!"

Det er nytt studiesemester og mange unge mennesker har inntatt Trondheim. Allerede forrige uke merket jeg at stemningen i byen var i endring, da jeg overalt på ettermiddagstid kunne se ferske studenter tasse rundt med tunge bæreposer på vei til festlig fadderopplegg. Jeg kunne ikke annet enn å mimre tilbake til min egen tid som fersk student, og måtte fastslå at det var hele seks år siden jeg selv vandret noe usikker rundt med Trondheim by-kart i lomma, og trodde jeg aldri skulle greie å gjøre meg kjent på Gløshaugen. (Dagens ungdom kan riktignok bare dra opp smarttelefonen og følge digitalt kart.) Heldigvis ble jeg godt tatt i mot av mer erfarne studenter på lektorutdanning i realfag. Fadderuka er morsom og effektiv for å bli kjent med nye mennesker. Men jeg er den første til å innrømme at det er også ganske slitsomt, så hvis du som leser dette er fersk student, kan jeg trøste deg med at studenttilværelsen er mer enn fyll og fanteri.

Snart vil du også forhåpentligvis oppdage treningstilbudet du for en billig penge kan benytte deg av! På Dragvoll Idrettssenter og Idrettsbygget Gløshaugen kan du kjøpe medlemsskap i NTNUI med tilgang til treningstilbudet fra SiT Idrett. NTNUI har blant annet en rekke lagidretter du kan delta på, mens SiT Idrett sørger for gruppetrening (spinning, step, aerobic) og treningsstudio.

Nyt semesterstarten - og velkommen på trening!

Marit Anne :)

lørdag 13. august 2011

Fredag på Gløs

 I går var jeg en snartur innom Idrettsbygget Gløshaugen. Da fant jeg Svenn og Astrid i resepsjonen. Svenn er dreven resepsjonist som har jobbet i SiT Idrett en god stund, og i går delte han sin erfaring med Astrid som var på opplæring.
Tidligere var det resepsjonistene som måtte sørge for å dele ut adgangskort til gruppetimene, men nå har vi fått et nytt bookingsystem som skal gjøre denne jobben lettere. Dersom du vil delta på gruppetime booker du plass på forhånd og henter reservasjonen din innen 5 min før timen starter ved å dra medlemskortet ditt i kortleseren ved siden av skjermen. Hvordan melde seg på time?

 Nye vektskiver og vektstenger i aerobicsalen! Pump er en populær gruppetime i SiT Idrett, en styrketime der man jobber i serier/sett med et visst antall repetisjoner (6-12). Utstyret blir godt brukt av ivrige studenter, så i sommer har det blitt påkostet nye, freshe vektskiver og stenger.
Etter sommerferien er det alltid hyggelig å treffe igjen kolleger! I går møtte jeg Ida K som forberedte seg til pumptimen hun skulle ha fredag ettermiddag.











Har du prøvd det nye bookingsystemet?
Marit Anne :)

Nytt treningssemester! (og ny blogg)

Kjære alle treningsinteresserte - velkommen til et nytt semester med trening i SiT Idrett! Etter å ha skrevet blogg om aktivitetene i SiT Idrett siden oktober 2010 på blogg.no håper jeg det også nå, etter skifte til ny bloggadresse, vil være mange interesserte lesere. Målet med bloggen er å informere om treningstilbudet som finnes for studenter og ansatte ved universitetet og høgskolene i Trondheim. Fokuset ligger mest på gruppetrening, og her vil du få innblikk i hva de ulike timene innebærer. Du vil også bli litt bedre kjent med de ansatte i SiT Idrett. Et annet ønske med bloggen er å få bedre kontakt med dere som trener på idrettssentrene i SiT, slik at dette kan være et forum for å dele informasjon og spørsmål.

Marit Anne